Grizzly Bear is zo'n typische band die je goed moet vinden binnen bepaalde kringen. Hipsters met zware donkere brilmonturen zijn al geruime periode wild van het New Yorkse ensemble. De muziek is complex, intellectueel en onconventioneel volgens de elite, arty farty volgens anderen. Feit is dat Grizzly Bear een grote belofte was, hoewel hun platen altijd behoorlijk lo-fi waren en opgenomen werden met een klein budget. Nu is er 'Veckatimest': duidelijk meer budget voorhanden en geen excuses meer mogelijk. Het uur van de waarheid is aangebroken voor Grizzly Bear.

De plaat komt uit op het Warp-label, dat vooral bekend staat voor abstracte dansmuziek. Als er al eens gitaarbands worden getekend zijn dat voornamelijk groepen die grenzen verleggen en doen vervagen (denk maar aan Battles en Pivot) en dat zorgt voor spannende nieuwe muziek. Bij Grizzly Bear is daar jammer genoeg geen sprake van. Ze laten hun DIY-aanpak achter zich en sluiten zich resoluut aan bij de nieuwe folkbeweging en op sommige momenten is er sprake van weird folk. De twee namen die daarbij vooral naar voor komen zijn Animal Collective en Sufjan Stevens. Jammer genoeg is het enkel het geluid dat doet denken aan deze twee giganten en niet de kwaliteit.

De arrangementen en productie zijn rijk, er wordt in koor gezongen en het aantal instrumenten is groot. Dit zorgt voor gelaagdheid, maar niet voor spannende muziek. Grizzly Bear slaagt erin binnen al zijn mogelijkheden welgeteld één interessant nummer voort te brengen: 'Hold Still' is de enige song die zich kan onderscheiden: de sfeer is die van een waanzinnige dagdroom of van een lieftallige nachtmerrie, maar alleszins interessant. De rest kabbelt voort, soms wordt er iets verfrissend geprobeerd met ritmes, maar beklijven doet het nergens.

Het mysterie rond Grizzly Bear is doorbroken en nu blijkt het een behoorlijk doordeweeks groepje te zijn dat een plaat van dertien in een dozijn heeft gemaakt. 'Veckatimest' is nergens echt ondermaats, maar weet zich eveneens niet te onderscheiden.

Meer over Grizzly Bear


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.