Guernica ontleent zijn groepsnaam aan het gelijknamige schilderij van Picasso, dat op zijn beurt weer verwijst naar een gebombardeerd Spaans stadje. De opvallendste naam op de infosheet is die van gitarist Wim Maesschalck. Hij maakte in selecte kringen al furore onder het pseudoniem Wixel, maar 's mans fascinerende elektronica-uitstapjes staan redelijk los van wat Guernica produceert. Net als Blonde Redhead serveren deze jonge Brusselaars gelaagde gitaarpartijen en zweverige vocalen op een bedje van hoekige ritmes. De EP 'Who Are Your Songs For?' bevat 6 songs en is meteen ook hun eerste officiële release.

Eén ding kan de heren van Guernica alvast niet aangewreven worden: een gebrek aan humor of zelfrelativering. Dat valt zowel te merken aan de lachwekkend lange songtitel 'Consciently Escaping The Chains of Western Civilization – I Am What You Could Call a Postmodern Houdini' als aan het opschrift van het schijfje zelf ('Steek mij in een gleuf'). In navolging van 'Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band' van The Beatles wordt de binnenhoes tevens gesierd door ongure en minder ongure figuren als Thom Yorke, Elvis en Marc Dutroux. Muzikale geschiedkundigen zullen er ongetwijfeld een tijdje zoet mee zijn, maar geheel toevallig staat er ook muziek op de cd!

In de bijzonder sterke opener 'I Wish I Was American' haken friemelende gitaarlijntjes naadloos in elkaar, geruggensteund door frenetiek slagwerk en inventieve bashooks. Guernica ziet zich niet geremd door afgelijnde songstructuren en tilt het nummer in een spontane flow naar een zinderende apotheose. De lat wordt meteen erg hoog gelegd en dat is helaas niet altijd een goede zaak. Zo klinkt de ritmepartij van 'Far From Sound' ietwat dunnetjes en kan het instrumentale 'In de Wolken' slechts matig boeien. Daar tegenover staat evenwel 'Consciently Escaping The Chains...', een zorgvuldig opgebouwd geluidsepos waar beeldschone melodieën in de clinch gaan met schichtige gitaaruithalen. Het potentieel is er, laat daar geen twijfel over bestaan.

Indie trance, avant rock of shoegazende postpunk, als het kind maar een naam heeft: Guernica is een stel zelfverklaarde middle class indie nerds trying to be coherently eclectic. Ze slagen wonderwel redelijk goed in hun opzet. De productie is niet optimaal en de songs zijn niet altijd even goed uitgewerkt, maar 'Who Are Your Songs For?' laat het beste verhopen voor de toekomst. De liefhebbers van eigenzinnige indierock zullen zich hier zeker geen buil aan vallen.

Meer over Guernica


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.