Haendel heeft zijn roem ongetwijfeld te danken aan zijn groots opgezette werken voor orkest, koor en solisten, waarvan 'The Messiah' de bekendste is. Hij schreef meer dan veertig opera's en een groot aantal oratoria en werken voor orkest. William Christie en Hiro Kurosaki tonen met deze CD aan dat Haendel ook een grootmeester was in het componeren voor kleine bezettingen en kamermuziek. De zeven vioolsonates die zij hebben gekozen voor deze opname geven blijk van eenzelfde vindingrijkheid en zeggingskracht dan die hij in zijn grotere werken aan de dag legt. Het is echter niet helemaal duidelijk of al deze sonates daadwerkelijk geschreven zijn voor de viool. De meeste worden ook gespeeld door een ander hoog melodie-instrument, zoals sopraanblokfluit, hobo of traverso. Het doet evenwel niets af aan de genietbaarheid van deze werkjes.
Interessant is ook dat er sonates werden geselecteerd uit verschillende periodes uit Haendels leven. Gezien de grote muzikale ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt, is er een aangename diversiteit in karakter en emotionele zeggingskracht aanwezig binnen het geheel van de hier gepresenteerde werken. Zo contrasteert het flamboyante begin en de speelse virtuositeit van de sonate in G erg met de dramatiek en emotionele diepgang van het 'Grave' uit de sonate in d. De muzikanten brengen de karakterverschillen overtuigend over en de muziek komt door hun aanstekelijke spelplezier goed tot haar recht. De mooie, lenige klank die Hiro Kurosaki uit zijn viool tovert past deze sonates als gegoten. Hij speelt met een grote souplesse en beheerste virtuositeit die steeds ten dienste staat van de muziek.
William Christie toont zich een attent begeleider die in de allegropassages de muziek vinnig mee vooruit stuwt, zonder dat het jachtig wordt. Soms lardeert hij zijn continuospel met smaakvolle, maar nooit overladen versieringen. Het is vooral het perfecte gevoel voor timing dat de spelers aan de dag leggen, dat deze sonates doet leven. Meer dan alleen maar dienst te doen als verstrooiende tafelmuziek, verdient deze muziek de volle waardering en appreciatie van de luisteraar. Zo bewijze deze prachtige uitvoering.

Meer over Haendel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.