'Il Trionfo del Tempo e del Disinganno' is het allereerste oratorium van Georg Friedrich Händel. Dit werk, waarin vier allegorische figuren zich onderhouden over het hoe en waarom van het leven, is een rariteit. Daarom is het des te meer toe te juichen dat het Franse ensemble Le Concert d'Astrée, geleid door Emmanuelle Haïm, hun nieuwste cd aan deze jeugdcompositie gewijd heeft. Samen met een solistenkwartet van het allerhoogste niveau levert dit een niet te missen Händelcd op!

Het verhaal van dit oratorium vertelt hoe Schoonheid (sopraan) heen en weer wordt geslingerd tussen Plezier (mezzo) en Tijd (tenor) en Verlichting (alt). Tijd en Verlichting waarschuwen haar dat de zorgeloze wereld die Plezier haar voorspiegelt slechts schijn is. Als Schoonheid de invloeden van Tijd wil ontlopen, moet ze haar leven veranderen zodat ze een plaats in de hemel kan verdienen. Afgezien van twee kwartetten – één in elk deel – wordt dit alles door Händel ingepast in het traditionele schema waarin recitatieven en aria's elkaar afwisselen. Aan het hoofd van een vurig en virtuoos musicerende ensemble zorgt Emmanuelle Haïm voor een meeslepende uitvoering die evenveel aandacht heeft voor sluimerzachte ontroering, zoals in de altaria 'Crede l'uom', als voor parelende technische hoogstandjes, zoals 'Come nembo que fugge', de slotaria van Plezier. Een uiterst verfijnd gevoel voor harmonische timing zorgt er bovendien voor dat ook de recitatieven, waarin Haïm zelf de klavecimbel bespeelt, steevast boeiend blijven. Ze beschikt overigens over een uiterst homogene en hoogstaande cast. Naast stersopraan Natalie Dessay, die verbluft door haar combinatie van lyriek en loepzuiver coloraturen, ontroert vooral de wendbare, kleurrijke tenor van Pavol Breslik, die met sprekend gemak de hoge tessituur-eisen van zijn partij overwint. Het vocale vuurwerk waarmee de warme mezzo Ann Hallenberg of de donkere, dreigende alt Sonia Prina hun rollen inkleuren is niet minder indrukwekkend.

Met 'Il Trionfo' leveren Haïm en haar zangers een schitterende cd af. Händels jeugdwerk krijgt hiermee een briljant eerherstel!

Meer over Händel, G. F.


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.