Wie dacht dat Italiƫ enkel bombastische bands als Rhapsody of Fire kon produceren, zit er behoorlijk naast. De Gehoornde wordt er immers ook aanbeden, zij het misschien een pak minder opvallend dan in het hoge noorden van Europa. Ondanks de zonnige volksaard slagen de heren van Handful of Hate erin om zonder meer een prima black metalalbum uit te brengen dat bulkt van de kwaadaardigheid en agressie, netjes verpakt in een oerdegelijke productie.

'Gruesome Splendour' biedt black metal zoals die ook wordt voortgebracht door grote namen als Marduk, Dark Funeral of Keep of Kalessin: snel, compromisloos en met de juiste dosis venijn die deze keer niet louter in de staart zit. 'Livid' trapt immers vanaf de eerste seconde het gaspedaal genadeloos in. Nergens wordt echt een rustpauze ingelast en de band ragt flink door de negen nummers. Ook 'Theory of Perfection' en 'Tied, Whipped... Educated' bieden black metal van het onzuiverste water. Net zoals de eerder vernoemde referenties weet Handful of Hate ook dat de song wel degelijk op de eerste plaats moet komen. Dat verklaart waarom er zo verdacht veel catchy riffs te bespeuren vallen tussen het snijdende gitaarwerk. Melodieƫn gespeeld aan driehonderd per uur: het blijkt wel degelijk te werken. Wanneer afsluiter 'Ejaculation Dementiae' wegebt blijft elke luisteraar dan ook even ademloos achter, platgebeukt door deze Italiaanse orkaan. De beschilderde tronies, het zwartwitte artwork en het complete gebrek aan keyboards of mogelijk romantisch aandoende sfeerschepping geven ook blijk van een hang naar puurheid, zoals bijvoorbeeld het Scandinavische Tsjuder pleegt te gebruiken. In tegenstelling tot veel oudere releases blijkt de klank van dit album overigens zeer goed uit de verf te komen: elk instrument is duidelijk te horen, de gitaren klinken nergens bovenmatig scherp (het stofzuigergeluid, zeg maar) en de drums zijn zeer goed gedefinieerd. Het resultaat is een beest van een plaat.

Dit viertal komt ogenschijnlijk uit het niets, maar slaat zeer hard toe met dit album. Het is dan ook te hopen dat de heren op dit elan verder gaan, want 'Gruesome Splendour' biedt een uistekende afdaling in de diepste krochten van de hel, waar verlossing slechts een ijdel woord is.

Meer over Handful of Hate


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.