Mark Pritchard heeft opnieuw een plaat uitgebracht. Op zich is dat geen scoop waard, maar wie een beetje vertrouwd is met 'intelligent' ambienttechno uit de jaren '90 en dus ook namen als Warp of Global Communication in zijn woordenboek heeft staan, mag gerust even kippenvel krijgen. Pritchards nieuwe project heet Harmonic 313, een combinatie van hiphopproject Harmonic 33 en het getal 313 (netnummer van technostad Detroit). Het hoeft dus niet te verbazen dat 'When Machines Exceed Human Intelligence' een plaat is waarin de Australiër Amerikaanse hiphopritmen met Britse futuristische elektronica vermengt.

De lange muzikale reis tussen de fabuleuze droomelektronica van Global Communication en Harmonic 313 heeft Pritchard inmiddels stevig getransformeerd. Weg met zweverige, dun gelaagde klanktapijten en ellenlange, tranceverwekkende songs. Deze cd is eerder gebouwd rond verknipte ritmen, diepe bassen en soms erg droge, minimale digitale muziek. Een nochtans indrukwekkende track als 'Galag-A' blijkt een achterstevoren gespeeld, uitgerafeld geheel waar beat in ontbreekt en waaraan kop noch staart kan geplakt worden. Het gaat zelfs nog extremer. Wat kriepende metaalklanken en een onherkenbaar vervormde robotstem in de minimale acidtrack 'Word Problems' of heuse gangsterhiphop in het door Phat Kan en Elzhi ingesproken 'Battlestar' plaatsen helemaal de ritmiek boven sfeercreatie. Toch doet Mark Pritchard ook waar hij altijd al zo goed in was: multidimensionale muziek creëren. De opener van de cd, de dubstepper 'Dirtbox', zoemt en bliept een aardig stuk weg en gaat heerlijk hol en diep. Het bewust valse, duizelingwekkende 'Köln' - zowat het hoogtepunt van de cd - neigt dezelfde kant uit. Zelfs een spacy minimal-technonummer als 'Flaash' creëert met oppervlakkige clicks, schuifelende effecten, handenklappende geluiden en diepe echo's een universum dat in het hoofd rondtolt. Diversiteit is dus zeker een speelkaart van Harmonic 313.

Mark Pritchard toont zich wederom een producer die grenzen durft af te tasten en te verleggen. Het vermengen van hiphop met geavanceerde elektronica is helemaal niet nieuw, maar met Harmonic 313 legt de Australiër toch duidelijk zijn eigen ziel in deze muziekstijl. Spijtig genoeg is dat niet echt consistent gebeurd en komt 'When Machines Exceed Human Intelligence' een beetje over als een manusje-van-alles. Voorlopig lijkt de chaotische menselijke geest dus nog even over de machinale almacht te overheersen.

Meer over Harmonic 313


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.