Reggae en zeker ook dub zijn onsterfelijk. De onmisbare diepe basgrooves, tegendraadse keyboardriedeltjes of Caraïbische gitaarlicks zijn gepenetreerd in zowat alle andere genres: van punk tot elektronica, jazz tot wereldmuziek. Bij wijze van ode aan deze verslavende muziek en de grondleggers ervan hebben het wereldmuzieklabel Souljazz en producer Bruno Natal gedurende drie jaar een documentaire samengesteld die zowel teruggrijpt naar Jamaica in de jaren '70 (Lee Perry, U Roy, wijlen King Tubby...), alsook hedendaagse producers (Howie B, Adrian Sherwood, Roots Manuva...) hun relaas laat doen. Begeleidend bij deze film, waarin de liefde voor dub centraal staat, brengt het label ook 'Dub Echoes' uit: een dubbel-cd die de erg diverse bruggen tussen oud en nieuw nog eens netjes in de verf zet.

Let zeker op de ondertitel van deze cd ("sonic excursions in dub and beyond ..."). Deze dubbele plaat is zeker geen klassieke reggae-verzamelaar. 'Dub Echoes' plaatst immers schaamteloos rootsmuziek van dub-peetvader King Tubby naast abstracte dubstep van Mark Pritchards nieuwe elektronicaproject Harmonic 313. Zeker de eerste schijf slingert wild heen- en weer tussen de meest bizarre, moderne vormen van het genre. Enige constanten zijn diepe bassen en ijle, echoënde effectjes. Wie muzikale oogkleppen heeft, kan hier bijgevolg niets komen zoeken. De loodzware minimale klanktapijten van de Brit Kode9 die een dub-parodie maakt op 'Sign o' the Times' van Prince, de rafelende jungle van Rebel MC en Congo Natty en de bevreemdende, haast basloze bijdrage van Brits enfant terrible Roots Manuva, zijn buitenbeentjes die goochelen met de typische ingrediënten, maar waarachter duidelijk sterke producers schuilgaan. Dub wordt dus niet louter geïnterpreteerd als passieve, lome muziek maar eerder als 'musical madness' voor een erg divers, hip volkje.

De tweede plaat pakt het allemaal net iets meer gestructureerd aan en wisselt netjes hedendaagse digidub af met traditionele, instrumentale rootsmomenten. Te onthouden zijn 'King in My Empire' van Rhythm & Sound (alter ego van technoduo Maurizio) die dankzij de falset van Cornell Campbell hun heerlijk ver weggetrokken minimal-dub rood, geel en groen inkleuren, een schitterend lange, instrumentale versie van 'Congo Man Chant' van de Congo's (die trommeltjes!) en natuurlijk beide tracks van King Tubby en de Aggrovators. De tweede cd is er dan ook duidelijk op gebrand de meer klassieke dub-fanaten te plezieren.

'Dub Echoes' is een avontuur. Op deze dubbel-cd komen geen Bob Marley of profetische dingen aan bod. Één klassieker zou om alle klassiekers vragen, dus ook daar doet Souljazz niet aan mee (hoewel het ontbreken van Lee 'Scratch' Perry hier wel opvalt). De compilatie is echter een muzikale reis die niet in extremen vervalt of geen vijanden wenst te maken, maar wel de diversiteit en het belang van dub netjes aantoont.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.