Als een band is die al jaren garant staat voor een heerlijk potje onvervalste thrash metal van de bovenste plank, dan moet dat het Deense Hatesphere zijn. De laatste jaren is de bezetting nogal onderhevig aan personeelswissels met enkel gitarist en meesterbrein Pepe Hansen als constante factor. Niet dat het ook maar het minste effect had op de muziek, want die bleef solide en overtuigend. 'The Great Bludgeoning' is wat dat betreft alweer een naadloze toevoeging aan de discografie en evenzeer een plaat die aanzet tot de spreekwoordelijke saflet te geven aan die vervelende buur.

Hetgeen Hatesphere apart zet van de concurrentie is vooral het uitgekiende gebruik van melodieën. Veel thrashbands denken dat het genre louter draait om raggen en harken, maar daar is niets van aan en dat heeft dit combo des te beter door. Toegegeven, het merendeel van de riffs gaat aan een rotvaart voorbij, vaak met extra toetsen die een mens niet verwacht, maar achter die barrage van splijtende gitaren zitten pakkende melodielijnen die elke song een duidelijk karakter geven. Zo zijn zeker 'Venom' en 'Resurrect With A Vengeance' winnaars, met elk van die heerlijk messcherpe beukpartijen die smaken naar meer.

Een tijd terug vroeg de goegemeente zich af hoe het met Hatesphere verder moest toen frontman Jacob Bredahl weg ging. Het leidt geen twijfel dat zijn opgefokte stemgeluid en sterke podiumprésence meehielpen bij het verspreiden van de faam, maar ondertussen heeft Esben Hansen zich zodanig goed ingewerkt dat de voorgaande zangers niet gemist worden. Zijn stem is iets rauwer en lager dan zijn voorgangers, maar dat draagt enkel bij tot de ongetemde agressie van het geheel.

Voor sommige mensen is het misschien voorspelbaar dat sinds 'The Sickness Within' er nauwelijks iets veranderd is aan de klank en aanpak van de groep, maar waarom zou een mens plots het roer radicaal omgooien als alles zo verdraaid goed werkt? Hatesphere is en blijft een heerlijke thrashband met death metalinvloeden en laat elke keer het huis ontploffen. Wat heeft een mens dan nog meer nodig?

Meer over Hatesphere


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.