Stephan Schmidt mag dan vooral bekend zijn van zijn werk bij a-capella metalband Van Canto, blijkbaar heeft de man nog steeds een voorliefde voor muziek met gitaren. Een goed bewijs daarvan is Heavatar, een powermetalband die misschien iets traditioneler is qua opzet dan 's mans hoofdband. Hoewel... Heavatar kiest niet direct voor de makkelijke weg en incorporeert duidelijk herkenbare stukken muziek van klassieke componisten als Paganini, Bach of Beethoven. Een leuke gimmick of levert dat echt goeie songs?

Het zal de criticasters niet meevallen om toe te geven, maar Heavatar heeft met dit album alvast een fikse binnenkomer te pakken. Compositorisch ligt het niveau zeer hoog, want tussen de eigen passages zijn de klassieke porties goed geïntegreerd en op een paar luttele momenten na vallen die beide kanten van de munt netjes samen. Toegegeven, die paar meer geforceerde momenten halen de vaart wat uit de plaat, maar de beide werelden naadloos doen versmelten is geen sinecure.

Schmidt laat horen dat hij ook met een batterij gitaren en bas in zijn rug zijn mannetje kan staan. Hij zingt hier mogelijks een stuk donkerder en ruiger dan bij Van Canto, maar ook dit rauwere register vormt geen enkel probleem voor de brave man. Misschien valt het gebrek aan afwisseling sommige fans zwaar, maar wie zin heeft in lekker bombastische powermetal zal zich hieraan geen moment storen.

Echte uitschieters zijn er niet te noteren aangezien de kwaliteit vrij constant is, maar het is allicht geen toeval dat er geopend wordt met 'Replica' waar een flinke brok van Bach's 'Toccata in D Mineur' verwerkt zit. Dit is gewoonweg een erg herkenbaar klassiek stuk en zet meteen de toon voor wat volgt. Het is ook zo dat het klassiek niet overweegt, dus men hoeft zich ook niet te verwachten aan louter metalen adaptaties van bekende melodieën: er is meer in het aanbod aanwezig.

Dat de band deze schijf 'Opus I' heeft genoemd, doet vermoeden dat er nog wat meer werk in petto is, en dat zou eenieder vrolijk moeten stemmen. De kwaliteit van deze powermetal meets klassiek ligt hoog, het vakmanschap is aanwezig en het luisterplezier is verzekerd.

Meer over Heavatar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.