Het Gelderse combo Heidevolk wist hoge ogen te gooien met 'Walhalla Wacht', een collectie bijzonder aanstekelijke songs die de heidense achtergrond van Gelderland verheerlijken en die volledig in het Nederlands gezongen werden. De lat lag hoog, maar het is geweldig om te horen hoe de heren op deze plaat daar met schijnbaar gemak overgaan: agressiever dan vroeger, maar met diezelfde hang naar oude verhalen en epische grandeur.

Opener 'Nehalennia' bevestigt waar de heren goed in zijn: grootse meezingers met referenties naar het Gelderse verleden en enorm aanstekelijke melodieën. Het zal menigeen weinig moeite kosten om na een enkele luisterbeurt vol goede moed het refrein mee te brullen. 'Vlammenzee' is voor Heidevolk's doen bijzonder potig, met een barrage aan snelle basdrumroffels en fluks doorrazende gitaarlijnen. Maar wie graag meezingt, zal heel snel uit de voeten kunnen met 'Dondergod': het refrein mag dan al niet te moeilijk zijn, eenieder zal meteen uit volle borst "Donar!" meebrullen. 'Alvermans Wraak' is een wat apart beestje, vooral dankzij de akoestische inslag en de typische folkmelodie, die zich echter meteen in het geheugen nestelt. Wie dan weer nood heeft aan geschiedkundige feiten, kan vast weg met 'Karel van Egmond'. Het sterke aan Heidevolk is dat de band ontegensprekelijk in het folkmetalgenre thuishoort, maar dat niet doet met een ware overdaad aan toeters een bellen: de songs zijn sterk genoeg op zich om geen gamma aan typisch folkloristische elementen nodig te hebben, en de Nederlandse semi-koorzang nodigt uit tot volop meezingen, zeker in dit taalgebied. Los daarvan heeft Heidevolk op dit album hun songschrijversschap verder geperfectioneerd en dat resulteert in een zeer afwisselende schijf die geen seconde verveelt. Net wanneer een luisteraar zou denken dat het wat te rustig is, komt een potige riff de kop opsteken en vice versa. Dit sterkt enkel hun positie binnen het genre, dat ondertussen ook wat verzadigd is.

Heidevolk heeft alweer een sterk en zeer genietbaar album gemaakt dat smaakt naar meer. Indien de heren op dit élan verder gaan, dan kunnen zij bijzonder groot worden en dat is hen ook ten volste gegund.

Meer over Heidevolk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.