Folkmetal uit de Lage Landen! Het komt nog niet zo vaak voor, maar eindelijk is er een band beland bij een gerenommeerd label (Napalm). Nu ja, wie dit kleinood even beluistert zal al snel tot de conclusie komen dat de stap voorwaarts die Heidevolk gemaakt heeft meer dan gerechtvaardigd is, want dit album is niet alleen vrolijk en speels, maar tevens geworteld in cultuur en het gebruik van het Nederlands geeft het geheel gewoon extra cachet. Waarom zouden zowat alle bands in hun moedertaal mogen zingen en Belgen en Nederlanders niet? Precies.

Reeds vanaf 'Saksenland' is het prijs: onweerstaanbare melodietjes en uptempo gitaarriffs zetten de toon voor wat een fikse rit doorheen de geschiedenis wordt. De zang van Joris mag dan niet meteen de meest opzienbarende uit de geschiedenis zijn, hij geeft de teksten een geweldige flow en volgt de soms huppelende muziek uitstekend. De heidense thematiek wordt ten volle uitgespeeld, wat blijkt onder meer uit 'Wodan Heerst' of 'Opstand der Bataven', maar er is uiteraard ook ruimte voor wat luchtigers zoals het drinklied 'Ode aan de Kastelein' meer dan bewijst. Muzikaal gesproken bouwt Heidevolk vaak op een vrij hoog tempo de songs op: gitaargewijs zijn de galopperende ritmes haast niet te tellen, maar deze zorgen voor de vaart. Links en rechts is er ruimte voor een plots versnelling naar meer black metalsnelheden, terwijl het reeds eerder genoemde 'Saksenland' ook het tempo plots drukt voor een episch moment. Wat trouwens nog veel leuker is, is dat de zang perfect verstaanbaar is, en dat geeft een absolute meerwaarde aan het geheel. Los van het feit dat de nummers simpelweg uitstekend in elkaar zitten, is het luisterplezier zeer groot en dat maakt dat 'Walhalla Wacht' een meer dan geslaagd album is.

Alle folk- en paganmetalaficionado's moesten eigenlijk al in de platenwinkel staan voor dit kleinood, maar ook mensen die niet vertrouwd zijn met deze tak van de metalen industrie kunnen het gerust wagen. Heidevolk is een rijzende ster aan het metalfirmament en het valt te hopen dat ze nog heel groot worden; dit album is alvast een grote stap in de goeie richting.

Meer over Heidevolk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.