Een moeilijk vatbare wereld is het, de minimal-scene. Deze dancehype blijft floreren en varieert inmiddels van absoluut minimale acidbeats tot zweverige ambient of 90's 'intelligent' elektronica. De grenzen zijn inmiddels even vaag als de feitelijke invulling maar toch blijft de kwaliteit van het genre nog steeds spraakmakend groot. Heinrichs & Hirtenfellner is een relatief jong duo met roots in Berlijn, de bakermat van en nog steeds de motor voor minimal muziek. Na enkele succesvolle elpees hebben deze producers nu de logische stap gezet naar een debuutalbum, 'Dark Orbit'. Deze op de dansvloer georiënteerde plaat wordt overigens samen met een 'liveshow' op de menigte losgelaten en dat zou een zoveelste bom kunnen betekenen in de sector.

'Minimal' mag in dit geval gerust letterlijk geïnterpreteerd worden. Uitgangspunt is een warm uitgewerkt dancenummer waar stelselmatig ingrediënten uit worden weggegomd tot een vrij kille basis - de essentie - overblijft. Een droge klik is geen toevalligheid maar een zorgvuldig uitgezuiverd en geplaatst geluid. Desalniettemin bevat de muziek van dit duo, naast een combinatie van erg ten top gedreven elektronische klanken en een occasionele stemsample, ook een verhaal. Van de leuk wippende, droge spacefunk in opener 'Supernova' tot de sombere acidtunes in 'My Gravitation': de nodige variatie en diepgang zorgen ervoor dat zowel het oor wordt gestreeld, als de dansvloer wordt bespeeld. De Berlijners laten hun nummers regelmatig openbloeien en uitsterven en dat komt deze cd zeker ten goede. Bovendien worden ook telkens nieuwe geluiden geopenbaard, variërend van seismografisch diepe bassen, ontdubbelde kraakritmen tot duizelingwekkend echoënde effecten. Korte flarden van vioolsamples in 'Starry Fog', het klaarblijkelijk vullen van een kristallen waterkan in het stevige 'Black Hole' of een mysterieus toefluisterende mannenstem in 'Dark Matter' geven deze grotendeels oppervlakkige muziek toch een noodzakelijke derde dimensie. Technotrack 'Hubble' lijkt met zijn wandelend ritme zelfs wat op een avontuurlijke ontdekkingsreis doorheen wonderland. Dat alles verhindert echter niet dat 'Dark Orbit' toch een op en top minimal-product blijft. Dat betekent dat spijtig genoeg slechts weinig mensen echt toegang zullen vinden tot deze muziek.

Heinrichs & Hirtenfellner bewijzen dat Duitsland nog steeds garant kan staan voor ijzersterke dancereleases. 'Dark Orbit' is in zijn sector een puur raspaard. De minimal-scene mag dus gerust nog wat verder uitgepuurd worden.

Meer over Heinrichs and Hirtenfellner


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.