'The Devil Isn't Red' is het tweede album van Hella en brengt het duo na enkele meer experimentele EP's terug naar waar ze begonnen zijn. Met enkel een gitarist (Spencer Seim) en een drummer (Zach Hill) mengt Hella razendsnel drumwerk met psychedelisch gitaarspel.
Om een idee te krijgen van de kunsten van Hill is het beeld van een computerspel uitermate geschikt. Denk bijvoorbeeld aan Tetris, het blokkenspel waar de moeilijkheidsgraad elke ronde verhoogt en waar het tempo steeds versnelt. Op een niveau waar elke mens al lang gefaald heeft, blijft Hill met Zwitserse precisie alles op de juiste plaats zetten en mist niets. Kronkelend, rollend, zacht, maar vooral hard, het gebeurt allemaal aan een verschroeiend tempo. Seim vult op zijn buurt Hill perfect aan met zijn vaak vuil gitaarspel. Regelmatig lijkt Seim een rustiger tempo te willen opleggen aan zijn drummende collega, maar op de achtergrond raast Hill gewoon door. De ene keer maakt Seim van de korte nummers (de meerderheid blijft onder de drie minuten) één solo, de andere keer speelt hij dezelfde riff. In het langste nummer (de titeltrack 'The Devil Isn't Red') wordt die riff langs alle kanten uitgeperst met een opzwepend effect als gevolg. Het effect van de neurotische gitaar in 'Top Twenty Notes' bewerkstelligt dan weer eerder een trance. Voorbeelden van het vals trage gitaarspel zijn 'Women of the 90's' en 'Suistyle', het betere nummer van de plaat dankzij langgerekte gitaarklanken. Buitenbeentje is 'You DJ Parents' dat aan industrial doet denken. De drum op de achtergrond wordt overladen met noise en een synthesizerdeuntje. Het is een van de weinige keren dat Hella effecten gebruikt. Ook in 'Brown Medal 2003' gebeurt dat even om een handgeklapgeluid te verkrijgen.
Eén van de belangrijkste minpunten van dit half uur durende album is het gebrek aan melodie. Een gitaarstuk blijft nooit langer dan enkele minuten hangen. Van de drummer komt ook geen heil, die blijft alleen maar verbazen. Wie even in een andere wereld wil verblijven, moet dit zeker horen.

Meer over Hella


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.