Helloween, de uitvinders van de zogeheten happy metal, hebben er een fikse wereldtournee opzitten naar aanleiding van hun destijds langverwachte album 'Keeper of the Seven Keys – the Legacy'. Het is dan ook niet meer dan normaal dat er dezer dagen een uitgebreide concertregistratie verschijnt. 'Live in Sau Paulo' is een dubbelcd die tegelijkertijd verschijnt met een zéér exhaustieve dvd. Hoewel dit een meer dan aardig album blijkt, is het misschien toch aangewezen om de dvd in huis te halen, want van enige verrassing is er op de audiodrage geen sprake.

Zoals te verwachten viel, ligt de nadruk op deze dubbelaar vooral op het laatste studioalbum. Het is gelukkig een plezier om te horen dat de nummers, die vaak behoorlijk lang duren, mooi tot hun recht komen in een livesituatie. Twijfel daaromtrent was er genoeg, vooral omdat opperhoofd/gitarist/componist Michael 'Weiki' Weikath Helloween flink door elkaar schudde en met een splinternieuwe bezetting de baan op moest: drummer Uli Kusch en gitarist Roland Grapow waren immers verkast naar Masterplan. Nieuwe gitarist Sascha Gerstner en drumbeest Dani Löble bewijzen hier wel netjes dat ze meer dan waardige opvolgers zijn. Vooral de drumkunsten van Löble zijn zeer overtuigend. Zanger Andi Deris, die met zijn vrij nasale stem voor velen het grootste struikelblok vormt, laat echter horen waarom hij live beter tot zijn recht komt dan op plaat: zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en hij haalt zo goed als loepzuiver elke noot, zowel in de hoge als lage regionen. Het publiek gaat geweldig uit de bol bij de nieuwe nummers, maar wanneer de band een klassieker inzet als 'Dr. Stein' is de zaal ronduit te klein. In wezen is het recept van Helloween bedrieglijk eenvoudig: mix snelle drums met vrolijk klinkende gitaarpartijen en een zeer aanstekelijk ritme et voila! Nochtans is door de jaren heen gebleken dat enkel Helloween het recept voor de juiste dosis happy metal weet te vinden.

Wie dit album zou aanschaffen voor de klassieke hits, is eraan voor de moeite: deze zijn behoorlijk ondervertegenwoordigd. Wie echter een genietbaar livedocument wil horen van een band die blijft vooruitgaan, zal zeer tevreden zijn. Al blijft het in elk geval waarschijnlijk het beste om zeker de dvd in huis te halen, aangezien die een pak meer materiaal bevat dan deze dubbelaar laat vermoeden.

Meer over Helloween


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.