Vaandeldragers en helden: ze bestaan nog steeds. Bij het horen van de naam Horace Andy wipt het hartje op van zowat iedereen die met reggae begaan is. Deze goedlachse rasta zorgde, in navolging van ene Bob Marley, voor een doorbraak van het genre naar het brede publiek toe. Vooral de samenwerking met Massive Attack heeft Horace Andy geen windeieren gelegd. Toch blijkt de Jamaicaan geen nood te hebben aan anderen om bekendheid te werven, getuige de geweldige hits die hij in zijn dertigjarige carrière al scoorde.

'Livin' It Up' is een soort van eerbetoon van de Taxi Gang aan de man. Initiatiefnemer Guillaume Bougard heeft immers Andy met de oorspronkelijke muzikanten van de befaamde Revolutionaries in de studio gestoken om zowel oude als nieuwe songs van een erg fris jasje te voorzien. Het resultaat: Vuurwerk! Met de befaamde 'Rhythm Twins' Sly & Robbie in de gelederen – voor dezelfde reggaefan al even memorabel – hoeft het niet te verbazen dat vooral de toevoeging van super strak drum- en baswerk een fabuleuze aanvulling vormt op de heerlijke falsetstem van Horace Andy. Zo is het reeds meer dan twintig jaar oude 'Zion Gates' prachtig opgesmukt dankzij een golvende baslijn, kletterende percussie en erg strakke drum die ruimte maakt voor veel omwentelende echo's en reverb-effecten. Zowat elk nummer vertrekt vanuit een gebalde basis, om uit te monden in een psychedelisch dub-schouwspel waarin vooral Sly en Robbie hun lusten mogen botvieren. Omdat het virtuoze snarenspel van Robbie Shakespeare soms ten onrechte wat zacht afgemixt is, mag de basknop van de versterker trouwens stevig naar rechts overhellen. Misschien een gevolg van valse bescheidenheid, want de man heeft ook de hele productie van dit plaatje voor eigen rekening genomen. Verder komt 'Livin' It Up', naar traditie van een goed reggae-optreden, voorzichtig op gang met het vrij statige 'Fire a Go Burn' waarin nauwelijks de stem van Horace doorklinkt en de uptempo dancehall klassieker 'Holy Mount Zion' waarin vooral vocale gast King Kong zich laat gelden. Pas vanaf het heerlijk lange 'I'm Alive' (met gelijkaardig refrein als titeltrack 'Livin' It Up') is het één en al Horace die de klok slaat. Absolute hoogtepunten zijn verder het diep bubbelende 'One Love', de fladderende klassieker 'Skylarking' (waarin Horace zich vreemd genoeg nogal inhoudt) en de geloofsbelijdenis 'King of Kings'.

Wie met dit alles nog niet genoeg dubreggae lekkernijen op zijn bord heeft, mag zich verlekkeren op een bijgevoegde dvd die in dertig minuten de 'Making Of' van de plaat belicht. De magie in de studio, de onuitgesproken vriendschap van oerdegelijke rastafarian-muzikanten en het virtueel samenwerken geven een mooi beeld van het totstandkomen van dit schijfje. Noteer verder ook gerust de stijlvolle bijdrage van de "cool ruler" Gregory Isaacs, die onberispelijk zijn ding komt doen en zonder verder commentaar weer vertrekt in een blitse bollide. Ook helden gaan met hun tijd mee.

Meer over Horace Andy Livin It Up & Sly & Robbie


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.