Horace Andy, Mad Professor en Sly & Robbie op drum en bas, het is een lijstje dat leest als 'reggae dreamteam'. 'From the Roots' lost de verwachtingen echter niet helemaal in. Vooral wie van Neil 'Mad Professor' Frasier het betere dubwerk had verwacht, komt bedrogen uit. De man maakt zijn naam niet echt waar en levert een zeer brave productie. Een snuifje reverb hier en een gefilterde baslijn daar zijn de enige getuigen van Frasiers aanwezigheid.
Zoals de titel al laat vermoeden, is 'From the Roots' een erg traditionele rootsplaat. Horace Andy en Mad Professor schreven 13 nieuwe nummers, maar weinig van die nummers weten erg te boeien. Babylon gaat weer in vlammen op, Zion wordt verheerlijkt, zakkenvullende politici aangeklaagd. De gewoonlijke rasta-thema's vormen de kern van het album, maar Horace Andy klinkt niet echt overtuigend. Het album opent nochtans sterk met het swingende 'Babylon Bridge'. Een goed arrangement met blazers, achtergrondzang en Horace Andy in topvorm. Ook is er met 'Change Your Ways', het laatste nummer van de plaat, nog een kippenvelmoment. Wanneer de ijle stem van Horace Andy weergalmt over een uitgepuurde begeleiding van drums en bas en echoënde flarden piano, klinkt zijn aanklacht even geloofwaardig. In 'Gimme What Me Want!!' wijkt Horace Andy voor een keer af van de geëngageerde teksten. Dit vrolijke Caraïbisch feestdeuntje springt er ook wat stijl betreft tussenuit en had niet noodzakelijk van een reggaeplaat hoeven te komen. Een curiosum is er ook in de vorm van de cover 'Girl Don't Come', een reggaeversie van wat na enig zoekwerk een obscure Britse hit uit de jaren '60 blijkt te zijn. Hoe goed de groep ook zijn best doet om het nummer een reggae-uitvoering te geven, het wringt hopeloos met het poppy meezingkarakter. De meeste nummers op de plaat zijn echter weinig opmerkelijk en de brave productie doet het allemaal een beetje als een routineklus klinken.
Er is op zich niets mis met het maken van een traditioneel rootsalbum in 2004. De vraag is eerder of het nog zin heeft: 40 jaar reggaegeschiedenis heeft echter al heel wat schitterende albums voortgebracht waar 'From the Roots' moeilijk aan kan tippen. Horace Andy en Mad Professor spelen op veilig en dat is een gemiste kans.

Meer over Horace Andy meets Mad Professor


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.