Indian is een van die groepen die misantropie en rauwheid tot een kunst verheffen. Alles aan de muziek van dit combo schuurt, wringt, kraakt en piept en als het dan nog even kan, druipen depressiviteit en zwartgalligheid van de teksten af. Makkelijk verteerbare kost is dit dus allesbehalve. Dat neemt niet weg dat met dit album nummer vier de groep wederom een eigenzinnig en loeihard werkstukje schuurpapier voor de ziel heeft afgeleverd.

Indian is niet voor een gat te vangen en dat valt op in de muzikale exploten. De wringende ongemakken van sludge, de duisternis van black metal en de deprimerende aanpak van doom krijgt hier allemaal zijn plaats in een wrange cocktail. De vocalen zijn hard, krijsend en haast hysterisch, iets dat in de muziek zijn weerslag vindt. Indian gaat er namelijk prat op om noise volop te bezigen. Dat vertaalt zich naar nummers die tegenwringen op alle vlak. Vooral op gebied van totaalklank zit er veel ruis, gepiep en gewring in het geheel. Het valt soms moeilijk om te ontcijferen wat de muzikanten nu net spelen, omdat er zodanig veel vervorming en gekraak op het geheel zit dat een eenduidige melodie zich niet makkelijk laat vangen. Daardoor zijn nummers als 'The Impetus Bleeds' of 'Clarify' eerst echt moeilijke ritten om uit te zitten.

Het eigenzinnige karakter van Indian speelt niet altijd in hun voordeel. De overdaad aan noise en warsheid zorgt er voor dat velen hun tanden hierop gaan stukbijten. Wie namelijk echt geen affiniteit heeft met ruis of zware noise in het algemeen, vindt hier niets aan. En precies daar zit het addertje: de band is zo rauw, zo pijnlijk bij momenten dat 'From All Purity' een harde noot is om te kraken. Alle hulde voor het bewandelen van een eigen pad, maar soms hoeft het echt niet zo pijnlijk te worden als bij Indian het geval is.

'From All Purity' is een album dat erg moeilijk zijn sterktes prijs geeft en een erg hoge instapdrempel kent, vooral door de grillige aanpak van de band. Wie tegendraadse en schurende muziek kan doorstaan, heeft er een vette kluif aan; anderen laten dit misschien best passeren.

Meer over Indian


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.