Voor een aantal bands is veel niet genoeg, zo ook voor Inevitable End uit Zweden. Deze jongens grossieren in hoogst hyperkinetische death metal die een luisteraar alle hoeken van de kamer laat zien. Ze hebben een paar jaar nodig gehad om een opvolger voor 'The Severed Inception' klaar te stomen, maar toch klokt dit plaatje af op slechts een klein half uur. Gelukkig misschien, aangezien het geheel een hoop chaotische teringherrie is waar zelfs een eekhoorn op steroïden compleet gek van wordt.

Dertien nummers op zo'n korte speelduur bij elkaar rammen, het is niet iedereen gegeven, buiten allicht grind- of punkbands. Er zit ergens wel een dosis grindcore vervat in de nummers van Inevitable End, vooral in sommige supersnelle blastbeatpassages. Het merendeel van het geluid is echter geënt op technische death metal, compleet met warse breaks, bizarre melodieën en soli die vanuit het niets opduiken om even snel weer te verdwijnen. Vocaal gezien wordt er heen en weer gelaveerd tussen een vrij hoge schreeuw met de occasionele diepe grunt ertussen.

An sich dus allemaal niets nieuws onder de zon, en Inevitable End probeert zichzelf dan ook te positioneren door een massa ideeën in ieder nummer te stoppen. Dat is een mooi uitgangspunt, maar het grootste nadeel van die aanpak is tweeledig: ten eerste zijn de goeie stukken (en die zijn er wel degelijk) veel te kort en worden die niet of nauwelijks herhaald, ten tweede hangt het geheel daardoor aan elkaar als los zand. Er valt simpelweg geen greep te krijgen op de nummers, en daarmee valt 'The Oculus' plat op het achterste. Dat dit soort technische en geflipte death metal kan werken, heeft een band als het Canadese Cryptopsy al bewezen, maar Inevitable End kent geen richting en zwalpt daardoor stuurloos op een zee van invallen die schijnbaar lukraak aan elkaar werden geplakt.

Indien er iemand nood heeft aan een zenuwcrisis, kan 'The Oculus' soelaas bieden om dit te veroorzaken. De gemiddelde mens krijgt er echter op een niet mis te verstane onaangename manier het heen en weer van.

Meer over Inevitable End


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.