Het uit Los Angeles afkomstige Intronaut is een bijzonder aparte band. Als eerste zijn zij een van de weinige op metal gebaseerde groepen die de basgitaar een enorm prominente rol geven en waar de gitaren 'enkel' wat mogen opsmukken. Voorts groeien ze stelselmatig verder in hun door wietdampen geformuleerde muzikale strijd, op zoek naar meer subtiliteit, meer intricate songschrijverij en meer episch meesterschap. Was voorganger 'Valley of Smoke' allesbehalve misselijk, dan is 'Habitual Levitations' een klein meesterwerk.

Ondanks de naam te hebben van een stonerband te zijn (letterlijk dan, niet noodzakelijk in de zin van muzikale trend), werkt Intronaut op gigantisch veel niveaus en vooral onderhuids als een langzaam vastgroeiende oorwurm. 'Habitual Levitations' laat de rauwe en brutalere kant van vroeger quasi volledig achter zich en kiest volop voor sfeer. Dat heeft tot gevolg dat de harde uitbarstingen een stuk minder aanwezig zijn, maar wie zich doorheen de mist waagt, vindt de ene na de andere pakkende melodielijn of tegendraadse ontwikkeling die toch net op zijn plaats zit en schaamteloos iedereen meesleurt.

Het bekendste handelsmerk van Intronaut blijft de heerlijke basgitaar, die warse loopjes en lijntjes speelt die de onderbuik doen gloeien van verlangen. Daarnaast hebben de gitaren vooral een aanvullende rol, met soms spaarzaam zweverige melodietjes of breed uitwaaierende en psychedelische akkoorden. Het drumwerk is ook van bijzonder hoog niveau en het kenmerkt deze groep dat ze nooit doen wat iedereen verwacht, maar dat maakt alles ook zo wondermooi en verrassend. De zang is niet bovenmatig vaak gebruikt en is erg zweverig en zalvend, maar dat past alweer erg goed bij de wat onaardse dan wel ruimtelijke beleving die 'Habitual Levitations' is.

Intronaut heeft met dit album de volgende stap in zijn ontwikkeling gezet en het is er eentje om in te kaderen. De rauwheid van vroeger heeft plaats geruimd voor subtiliteit, maar daarmee heeft de band aan maturiteit gewonnen en klinkt alles gewoon veel mooier en interessanter.

Meer over Intronaut


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.