De creatieve invalshoek van de 'Inspiration Information'-reeks is voorlopig nog niet uitgeput. Het opzet van Strut' Records om twee gerenommeerde artiesten uit totaal verschillende muzikale culturen gedurende korte tijd samen in de studio te steken om te zien of er een geheel nieuwe chemie ontstaat, wordt verder uitgepuurd. Ditmaal werden Tony Allen - Fela Kuti-drummer en uitvinder van de afrobeat - en de Finse jazz-elektronicus Jimi Tenor bij elkaar gebracht. Een echte verrassing komt deze keer niet uit de bus, wel een gedegen kruisbestuiving van beide rasmuzikanten waarbij virtuositeit zich meet aan een strak en uptempo afrobeat-kader.

Deze plaat klinkt in elk geval zowel pittig als bizar. 'Volume 4' biedt een uptempo kruidenmengsel van funk, jazz en Afrikaanse ritmiek waarbij vooral die laatste de toon zet. Jimi Tenor, die zich de afgelopen jaren met zijn band Kabu Kabu sowieso met afrobeat inhield, zet zich met zijn abstracte jazzjams op piano, dwarsfluit, sax of zelfgemaakte instrumenten ten dienste van het percussiegeheel. Wanneer in een zomers 'Sinuhe' ook Senegalese gezangen opduiken, krijgt dit slechts negen tracks tellende plaatje helemaal een meer zwarte dan blanke stempel aangemeten. Met de kracht van spontane livejams en toch een strak kader met eindeloos repetitieve, haast hallucinerende herhalingen blijkt 'Sinuhe' zelfs een stukje pure muzikale extase. Hetzelfde geldt voor afsluiter 'Three Continents', hoewel meer dan een kwartier klaarblijkelijk improviseren toch iets te veel van het goede blijkt. Niet dat het overigens altijd zo uitbundig hoeft te zijn. Wie een beetje vertrouwd is met afrobeat, weet dat Allens hoekige drumpatronen ook erg gecontroleerd en gebald kunnen zijn. Zo krijgt Mc Allonymous in de soulvolle, spoken wordsong 'Path to Wisdom' alle vocale vrijheid, terwijl een losgeslagen tenorsax voor een onrustige ondertoon zorgt. Helaas is regelmatig ook te merken dat vijf dagen in de studio niet volstonden om de veelvuldige muzikale ideeën van beide heren af te werken. "Open your legs / I'm gonna make you feel allright / open your legs / I'm gonna rock you thru' the night" is een tekstuele weergave van hoe het er al eens rommelig en minder fijngevoelig aan toe kan gaan. Om maar te stellen dat deze plaat zijn aanhoorders al eens op de proef durft te stellen.

'Inspiration Information' blijft verrassen. Ook deze keer zijn de initiatiefnemers er in geslaagd twee totaal verschillende, geniale muzikanten succesvol te laten verbroederen (iets wat op het tweede volume met reggaegoeroe Horace Andy en breakbeatproducer Ashley Breedle zeker ook het geval was). Het zou zelfs niet verwonderlijk zijn moest dit project ooit een livepodium opklimmen. Hoewel de muzikale uitkomst vrij voorspelbaar is en ook niet altijd even krachtig overkomt, mag deze plaat zeker gehoord worden. Wie het niet zo op heeft met hyperkinetische muziekvirtuositeit, mag deze editie echter laten passeren

Meer over Jimi Tenor and Tony Allen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.