Grenzen tussen hiphop, elektronica en techno bestaan bij de mediagenieke ex-modestudent Jimmy Edgar niet. Op 'Bounce, Make, Model' – een ep met 6 tracks – kan aan het rijtje met een serieus gezicht 'arrenbie' toegevoegd worden. De snelle manier waarop beats en hihats geprogrammeerd zijn, roept namelijk meteen herinnering op aan Timbaland. Maar ook aan Squarepusher; met name de hogesnelheidsfunk met vervormd stemgeluid van diens 'Do You Know Squarepusher' moet beslist van invloed geweest zijn bij het maken van deze ep. Jimmy Edgar gaat hectisch te werk en knipt de boel flink op, maar programmeert messcherp. Samplemanipulatie, korte stukjes noise en spaarzaam verspreide klanken en effecten maken dat de kleur van het geheel in de technosfeer zit.
'I Wanna Be Your STD' is de enige track met verstaanbare vocalen. In een gejaagd tempo rapt/fluistert Jimmy Edgar zelf (?) onbeschaamd zijn fantasieën over de hyperkinetische beats. Ook in 'Sheer, Make, Serve' en 'Inner Citee Colour Reprise' voeren de snelle beats op laag bpm-gehalte de boventoon. Ze onderscheiden zich door respectievelijk flarden vocoderstem en piepende synths in de eerste en verrassend muzikale synthsolo's in de tweede. Hele andere koek is dan de onderkoelde electrofunk van 'Beau' en 'Uniform', waarin de minimalistische gebroken beats wat meer ademen en ruimte laten voor korrelige klanken. Nog een paar graden kalmer is de mooiste track van de ep, het slepend trage 'LBDB Detroit' met melancholische, dub-achtige toetsen, kruipende subbassen, snerpende synthkronkels en een ongemakkelijk aandoend mannelijk gekreun op de achtergrond. Hier word je niet vrolijk van en dat is prima.
Ondanks de enorme programmeerdrift in de beats – over het algemeen verschilt zo ongeveer elke maat op 'Bounce, Make, Model' van die ervoor – lijkt er niet in alle tracks evenveel te gebeuren, omdat de repeterende kleine melodietjes en klankeffecten tamelijk neutraal blijven. Bovendien is de ep qua klankenarsenaal behoorlijk minimalistisch. In eerste instantie scoort de ep minder makkelijk dan voorganger 'Access Rhythm', maar zeker door de koptelefoon (voor de details) of op een groot geluidssysteem (voor de kick) zullen de tracks hun uitwerking uiteindelijk niet missen. Verrassend en solide werk; laat een volwaardig album nu maar snel komen.

Meer over Jimmy Edgar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.