De compositie van zijn eerste symfonie kostte Brahms meer dan vijftien jaar maar toen die eindelijk af was, volgde de tweede symfonie binnen jaar. Brahms schreef haar tijdens een zomervakantie in de Oostenrijkse alpen, en de zorgeloze, doorgaans zonnige sfeer van die vakantie vind ook zijn weg naar de symfonie, die wel eens Brahms' 'pastorale' wordt genoemd.

Janowski houdt een mooie en redelijk slanke klank in het tweede deel van de symfonie. Warme strijkers en een vrij algemeen gebruik van vibrato houden een kleine dosis pathos in deze muziek maar de uitbarsting, in mineur, van het volle orkest naar het einde van dit deel toe is dan weer niet echt overweldigend. Janowski veilt ook regelmatig de meer scherpe, ritmische kantjes van Brahms wat af, zoals blijkt uit de finales, niet alleen van de tweede maar ook van de derde symfonie. Het laatste deel van de tweede symfonie blijft een virtuoos huzarenstukje voor het orkest maar echt uit zijn voegen barsten doet het nergens, zelfs niet in de coda, die zacht begint en waar de trombones nochtans de gelegenheid hebben om het orkest energiek mee te slepen.

Het eerste deel van de derde symfonie laat de houtblazers mooi naar voren komen en Janowski geeft de diverse soli dan ook ruimte om met ietsje meer solistische vrijheid uit de hoek te komen. Het tweede deel komt echter wat gewoontjes over. Deze derde symfonie bezit inderdaad geen echt langzaam deel en het tweede deel van het werk is eerder een gematigd andante, een intermezzo bijna, dan een traag rustpunt maar dat neemt niet weg dat dirigent en orkest een veel intiemere toon hadden kunnen aanslaan. Het melancholische derde deel behoudt een zekere lichtheid, zeker in de sterk modulerende middensectie. Het Pittsburgh Symphony Orchestra ontbindt tenslotte al haar duivels in het laatste deel, dat misschien wel het meest overtuigend overkomt van de hele cd. De triomfantelijke climax, stevig ondersteund door pauken en trombones in de doorwerking wordt gevolgd door een zachtaardige en solistisch geïnterpreteerde coda.

Dit is een degelijke maar weinig opvallende uitvoering van Brahms' symfonieën. Janowski leidt het Pittsburgh Symphony Orchestra vaardig en houdt zijn interpretatie erg klassiek. Brahms' muziek blijft schitterend en de uitvoering bezit geen echte minpuntjes maar het had ook net ietsje meer kunnen zijn.

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.