De drie sonates voor viool en piano van Brahms werden op erg korte tijd geschreven, op minder dan tien jaar, tussen 1879 en 1888. Het is vreemd dat een componist die, voor hij zich aan zijn eerste vioolsonate zette, al drie strijkkwartetten, drie pianokwartetten, twee strijksextetten en zelfs een vioolconcerto had geschreven. Het is misschien net dat vioolconcerto, dat in hetzelfde jaar voltooid werd, dat Brahms uiteindelijk het zelfvertrouwen gaf om zich te wagen aan een genre waarin hij zich op een erg directe manier met zijn voorganger Beethoven zou meten. De Albanese violist Tedi Papavrami en de Franse pianist Philippe Bianconi namen deze drie sonates op voor het Franse label Aeon.

Zelfs op begeleidende passages behoudt Tedi Papavrami een erg warme klank, die nooit echt naar de achtergrond verdwijnt maar vrij prominent blijft doorklinken. In de keuze van tempi en het karakter van deze muziek blijven beide uitvoerders trouw aan een erg romantische traditie. Zo worden de middendelen van de drie sonates vrij traag genomen en krijgen zelf snelle een brede lyriek mee. Dit laat Papavrami toe zijn viool werkelijk te laten zingen terwijl pianist Philippe Bianconi bij momenten met aardig wat rubato kan spelen. De finale van de eerste sonate ontwikkelt zich heerlijk dramatisch, met lang uitgesponnen climaxen en een innerlijke verscheurdheid die Brahms' diepste zielenroerselen lijkt bloot te leggen. Ook het middendeel van de tweede sonate, geen echt langzaam deel maar meer 'intermezzo' dan 'adagio', wordt redelijk zwaarwichtig uitgevoerd, al blijft de mooie, lange hoofdmelodie ook hier bekoren door de eenvoud waarmee die gespeeld wordt. De twee uitvoerders weten de juiste balans te vinden voor het derde deel van de laatste sonate (Un poco presto e con sentimento), dat hier snel maar niet nerveus weerklinkt, tegelijk eerlijk en eenvoudig en gedreven. De finale maakt overtuigend gebruik van de volledige sonoriteit van de piano.

Dit is een oerdegelijke romantische interpretatie geworden, die alle warmte en intimiteit van deze kamermuziek voortreffelijk op cd overbrengt. Wie Brahms liefheeft mag deze plaat op zijn verlanglijstje zetten.

Meer over Johannes Brahms


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.