Net als multi-virtuoos en muzikaal enfant terrible Mike Patton (Peeping Tom, Tomahawk, Faith No More, ...) houdt de Noorse componist John Erik Kaada er een erg eigenzinnige en nogal anarchistische muzikale visie op na: livespektakels waarbij complexe episodes en puur vertier samenvloeien zijn de man allesbehalve vreemd. Geen wonder dus dat beide heren elkaar in het verleden al vonden en dat de nieuwe Kaada-plaat op Pattons label uitgebracht wordt. Verwonderlijk genoeg is de muzikale geestdrift van de neoromanticus op 'Music for Moviebikers' wat opzij geschoven om een erg lieflijke, harmonieuze filmcd te presenteren die de fantasie sterk stimuleert.

'Music for Moviebikers' verraadt het opzet van deze plaat: de droomwereld van de luisteraar prikkelen. Elk van de dertien klassiek gestoelde sfeermomenten ademt inderdaad een tot de verbeelding sprekende filmgeest uit. In dat licht wordt gewerkt rond een vast, wederkerend thema, namelijk een spookachtige, melancholisch mijmerende koorzang. Schoonheid krijgt hier in elk geval een nieuwe betekenis. De verschillende passages kennen geen noot te veel en klassieke arrangementen worden op een moderne manier aangewend: instrumentale melodieën wisselen elkaar netjes af, maar worden tegelijkertijd op een originele wijze en met veel achtergrondsferen gepresenteerd. Zo schuift elke track op een even parmante (nooit slepende) manier voorbij. Waar 'Mainstreaming' met een sierlijke pianomelodie en wat strijkers wegwandelt en met een melancholische mondharmonica in de verte opgeluisterd wordt, sluipen halverwege het nummer voorzichtige drums en een warme zang binnen. De stem van landgenoot Joe Young leent zich overigens prima om woorden van Sidna Ali the Moslem uit de 9de eeuw gemoedelijk in te zingen. Modern en klassiek worden zo op een subtiele manier samengevoegd. Het veelvuldig gebruik van mijmerende fluisterzang en koorklanken zorgt, net als het verschijnen van mondharmonica of banjo overigens voor een nogal herkenbaar Ennio Morricone-sfeertje ('The Good, the Bad & the Ugly'). Zorgvuldigheid staat in elk geval vooraan in deze ogenschijnlijk eenvoudige, maar inhoudelijk diepgaande filmmuziek. Niet één moment blijkt dat een 22-koppig orkest aan de muzikale oorsprong ervan ligt.

'Music for Moviebikers' is een plaatje van dromen en adjectieven als 'lieflijk', 'romantisch' en 'rustgevend'. Dit is de perfecte soundtrack voor een nog onbestaande film (hoewel de reclamespot met de roodharige dwerggeesten van Luminus aardig in de buurt komt). Doordat de cd zich lijkt te willen wreken met de soms nogal complexe, 'intellectuele' muziek uit Kaadas verleden zal allicht jong en oud, klassiek en progressief zich erdoor gecharmeerd voelen.

Meer over Kaada


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.