Kailash Kher (momenteel één van de populairste artiesten van India) brak rond 2002 in zijn thuisland door met ‘Allah Ke Bande’ toen deze song terecht kwam op de soundtrack van een Bollywood kaskraker. Sindsdien schreef Kher meer dan 140 soundtracks en 400 radiojingles. Hij figureerde in talloze films en series en was jurylid in de waanzinnig populaire tv-show ‘Indian Idol’. Internationaal wordt hij opgemerkt sinds A.R. Rahman (regisseur van ‘Slumdog Millionaire’) hem de hemel in prees in zowat al zijn interviews.

Het is dus niet toevallig dat juist Kailash Kher en zijn band Kailasa een poging wagen om een brug te slaan naar het Westerse publiek met hun eerste internationale release ‘Yatra (Nomadic Souls)’. Samen met de muzikale broeders Naresh en Paresh Kamath stak Kher hiervoor zijn bekendste hits in een nieuw jasje en nam enkele nieuwe songs op die de – bij ons ten onrechte vaak wat geridiculiseerde – Indiase popmuziek ingang moeten doen vinden in het Westen.

Op ‘Yatra’ presenteren Kailash Kher & Kailasa traditionele Indiase instrumenten, regionale invloeden als (islamitische) Sufi gezangen, nomadische ritmes uit Rajasthan en Punjabische dansen in combinatie met westerse gitaren, beats en productietechnieken. Met Kher’s herkenbare, lyrische stemgeluid en de vocale en instrumentale harmonieën van de Kamath-broers als voornaamste troeven exploreert het trio een uur lang de belangrijkste universele menselijke condities. Van sfeervolle, kabbelende ballades over liefde (‘Dilruba’, ‘Chaandan Mein’ en ‘Teri Deewani’), spiritualiteit (‘Piya Ghar Aavenge’) en de schoonheid van de natuur (‘Bheeg Gaya Mara Maan’), over up-tempo poprock-geïnspireerde songs die de vrouwelijke schoonheid bejubelen (‘Kar Kar Main Haara’ en ‘Na Batati Tu’) tot filosofische levenslessen op een reggae-achtige beat (‘Turiya Turiya’), deze heren slagen er telkens in te begeesteren. Als ze hier en daar opschuiven richting Arabische poliritmische dansmuziek (‘Guru Ghantal’, ‘Ranga Rang Ma’ en ‘Tauba Tauba’) kan men als luisteraar niet anders dan enthousiast meeklappen en schudden met de heupen. ‘Tauba Tauba’, met zijn pompende baslijn en drums, opzwepende tablaroffels en riffjes akoestische gitaar, feestelijke riedels viool en synthesizer, compleet met vurige kreten en scratches, is onversneden hitlijstmateriaal van het kaliber van Tarkans ‘Kiss Kiss’.

Met ‘Yatra’ slagen Kailash Kher & Kailasa er in om de muzikale kloof tussen oost en west te dichten op een manier die de cliché’s overstijgt. Het trio blijft trouw aan zijn Indiase roots, maar introduceert productietechnieken, klanken en songstructuren die ook in het Westen een belletje doen rinkelen. Bovendien komt deze cd met een uitgebreid boekje met uitleg over de songteksten, de inspiratiebronnen en de gebruikte instrumenten, zodat het mogelijk wordt ook inhoudelijk te volgen waar het om draait. De volledigheid van het pakket maakt van deze plaat een aanrader voor zowel de fervente fan van wereldmuziek als de doorsnee muziekliefhebber met een open geest.

Meer over Kailash Kher & Kailasa


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.