Kampfar is een behoorlijk obscure band uit het Hoge Noorden. In een ver verleden maakte frontman Dolk furore met Mock, maar toen die band uit elkaar viel besloot hij zijn overpeinzingen en liefde voor de woeste natuur in een eigen project te gieten: Kampfar. Echt productief is de band nooit geweest (ze hebben slechts drie platen en een ep op hun palmares staan), maar nu Dolk een volledige bezetting rond zich heeft verzameld, behoort dat euvel hopelijk tot het verleden.

Kampfar is op verschillende vlakken een vreemde eend in de bijt. Het blijft als een paal boven water staan dat de band in wezen black metal-getint is: de schurende en warse gitaarklank gecombineerd met Dolk's erg rauwe vocalen laten goed horen dat Kampfar uit de zwarte krochten van het noorden komt gekropen. Nochtans bezit de band een veeleer folkgerichte inslag. Daarmee wordt dan niet bedoeld als zou Kampfar een karrenvracht aan opvallende instrumenten of vrolijke riedeltjes spelen. 'Kvass' laat enkel gitaar, bas, drums en zang horen, maar het folkelement zit in de repetitieve songstructuren en de toegepaste riffjes. Folk kan evengoed duister klinken en dat bewijst de band hier ten volle. Dolk zingt voornamelijk in zijn Zweedse moedertaal, wat het geheel wat extra authenticiteit bezorgt. Voor één nummer maakt hij een uitzondering, namelijk 'Ravenheart', helaas meteen ook het minste nummer van de plaat. Het repetitieve karakter van de muziek werkt bijzonder aanstekelijk: luisteraars worden meegetrokken naar de Scandinavische wouden op een donkere winternacht. Net buiten het gezichtsveld sluipen trollen langs met hamers en huldra's draven langs op hun elanden. 'Lyktemenn', 'Ildverden' en 'Gaman og Drömmer' laten de betovering diep in de geest zinken. Het is in de wereld nauwelijks peis en vree, maar woest en onvoorspelbaar, net zoals Kampfar zelf.

Het valt te hopen dat Kampfar dankzij 'Kvass' meer respect gaat genieten, want jammer genoeg zijn nog steeds te weinig mensen vertrouwd met de kille en duistere muziek die dit combo etaleert. Deze angstaanjagende tocht in het Noorden is alvast genoeg om de temperatuur in de huiskamer ettelijke tientallen graden te laten zakken.

Meer over Kampfar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.