Kartasan is de band rond zanger/pianist Jan Vandecasteele. Andere leden zijn Frederik en Simon Segers (bekend van onder meer Members of Marvelas) en bassist Matthias Debusschere. Kartasan brengt een frisse mix van hoofdzakelijk jazz en poppy rock, maar benut een zeer groot spectrum binnen de lijnen van die genres.

Wat meteen opvalt op 'Another Profile' is het eclectische karakter van de cd. Van wals over ballad tot pop fusion, het passeert allemaal de revue. Het eerste nummer is het ijzersterke 'Oh My God'. Wat begint met de a cappella zang van Vandecasteele, wordt al snel versterkt met een melancholisch pianodeuntje, om na een zeer uitgekiende opbouw uit te barsten in een uitbundige finale, inclusief strijkers: een nummer dat smaakt naar meer. Jammer genoeg blijft de luisteraar daarna wat op zijn honger zitten. Enkel op 'Helen' wordt het trucje van het openingsnummer lichtjes overgedaan. Wat rest is bovenal een allegaartje van déjà entendus en stijloefeningen. Dat hoeft niet altijd een slechte zaak te zijn en dat is het ook hier niet. De muzikanten weten de muziek fris te arrangeren waardoor het relatieve gebrek aan originaliteit nooit storend wordt. Ook de stem van Vandecasteele maakt veel goed. Op het slotnummer 'An Evergreen' na wordt die altijd op het voorplan geplaatst en daar hoort ze ook thuis. Soms even breekbaar klinkend als Antony Hegarty, dan weer fors en dragend als Luke Walter Jr., maar altijd even krachtig, stabiel en spot on. Ook de teksten die hij schrijft zijn veelal grappig en herkenbaar, bijvoorbeeld het sympathieke geklungel op 'Hey Hey'.

Muzikaal gezien zwaait de piano de plak. Het is duidelijk dat de nummers gecomponeerd zijn op piano en dat de andere instrumenten meestal een ondersteunende taak hebben. Ze worden deskundig op de achtergrond gehouden. Als ze al eens vrij worden gelaten, zijn het vooral de blazers die op het voorplan verschijnen, zie onder andere 'Trip to Avalon' en (vooral) afsluiter 'An Evergreen'.

Al bij al is 'Another Profile' een verdienstelijke plaat waarop elk nummer op zijn minst degelijk te noemen valt. Helaas is er niet veel nieuws te ontdekken en wordt het veelbelovende niveau van de opener niet altijd aangehouden. Dat is misschien een gemiste kans, maar 'Another Profile' is een debuut dat een groot potentieel laat horen.

Meer over Kartasan


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.