Koppigheid, een doe-het-zelf-geest en avantgardistische uitspattingen: het zijn eigenschappen die zowel kunnen toegepast worden op het hoofdpersonage in Ferdinand Borderwijks roman ‘Karakter’ als op de eigenwijze mathematische noise van dit Amsterdams kwartet. Na een obscure single en twee ep’s is Katadreuffe, dat de voorbije vier jaar live een hoge undergroundstatus heeft opbgebouwd,  na vier jaar eindelijk aan zijn volwaardige langspeler toe. ‘Malconfort’ blijkt een op vinyl gelimiteerd stuk krachtige, ongemakkelijke luidruchtigheid met elf tegen de stroom in boksende songs.

Eigenzinnigheid en creativiteit zijn belangrijke uitgangspunten voor de rockband Katadreuffe. Hun energieke mengelmoes van artpunk, mathrock en moet nu eenmaal benaderd worden met enige kunstzinnige ingesteldheid. Katadreuffe heeft een patent op hoekige, lawaaierige gitaarstructuren die zich voortdurend in bochten wringen. Het hoog scherende spel van Ruben Braeken tekent zich scherp af tegen de al even sterk kronkelende baslijnen van Bas Jongboer. In een nummer als ‘Out of Character’ gooit drummer Timothy Plevier daar nog een ratelend punkritme bovenop, wat de berekende chaos compleet maakt. Doorheen dit alles wringt Maarten Broekhuizen zich met zijn vrij monotone, poëtische parlando’s en zijn donkere keelstem: onheilspellend bekoeld en daardoor des te krachtiger.

Zo gaat het er een goede tien keer aan toe: hectische bewegingen met scherpe haken, hoog virtuoos gesoleer dat als een spiraal rond een broeierige ondergrond van bas en drum kronkelt. Het drijft de luisteraar naar het puntje van zijn stoel. Godzijdank dat in de eerste song van de b-kant, ‘Mutatis Mutandis’ het hoger snaargepluk wat is ingebed en ieder wat meer de structuur respecteert van een heerlijk doordravende rocksong. Het maakt dat dit gebalde nummer even een houvast geeft vooraleer de rollercoaster nog vijf maal op rij zijn aanhangers genadeloos van zich tracht af te schudden.

‘Malconfort’ staat voor een middeleeuwse minimartelkamer waar men kon staan noch liggen. De vrijheidsbeperking, uitputting en lichamelijke ongemakken die hiervan het gevolg waren, zitten  verwerkt in de grillige muziek van Katadreuffe. Op deze manier probeert het kwartet permanent te prikkelen en uit te dagen. Toegegeven, dit krachtige muzikale statement legt de lat wel heel hoog, maar alleen al de complexe, weldoordachte composities en sterke instrumentale controle zijn erg indrukwekkend.

Meer over Katadreuffe


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.