‘Period’ is de derde artrockrelease op rij voor Narrominded, het Nederlandse label dat in het verleden een duidelijke koers vaarde richting experimentele elektronica en IDM.  Het kwartet Katadreuffe is niet aan zijn proefstuk toe en heeft al twee ep’s via deze platenfirma uitgebracht. ‘Period’ – niet te interpreteren als tijdspanne maar eerder als uitroep (“Punt. Nu is het afgelopen”) is een kort, energiek schijfje vol hoeken en kantjes. In slechts vier tracks weet de band volledig te overtuigen en de luisteraar naar zich toe te trekken.

De muziek van Katadreuffe zit vol verhalen. Avantgardische rock ontmoet emo ontmoet metal ontmoet punk … en ga zo maar door. Het is alles behalve eenvoudig een etiket op deze plaat te kleven, dus men houdt het maar best op inventieve, energieke gitaarmuziek. De band houdt in elk geval wel duidelijk de structuur van een song aan, ook al kan die soms heel erg grillig zijn.

In elk geval klinken zowel zang als gitaarmelodieën catchy en vullen ze elkaar duidelijk aan. M.R.C. Broekhuizen haalt heerlijk ver weggetrokken melodieën uit zijn instrument die de nogal noisy omgeving van wild om zich heen slaand drumwerk, snel glijdende baspartijen en felle punkgitaar mooi onderbouwt. Dat geeft deze hoekige, grillige songs een mooi zingende ondergrond: the best of both worlds.

Opener ‘Conquer Cancer’ is in elk geval de meest energieke song op de ep, onderbouwd door stevig doordravende punkdrums. Kadreuffe haalt echter een mooi kunstje uit door over te schakelen naar een intermezzo met fuzzy gitaar en spoken word teksten, begeleid door getik op de snare in tegenritme: een stukje psychedelische rust.  Daarna schakelt het kwartet opnieuw over naar onstuimig punkgejam. De overige drie tracks zijn iets trager en explicieter, waardoor hun complexe structuur nog iets duidelijker wordt. Zo blijkt dat een track als ‘Like Vessel, Like Crew’ ook onderbouwd is met subtiele toetsen uit de synthesizer, voornamelijk gereflecteerd in scherende, gitaarachtige geluiden.

‘Period’ is een vrij korte smaakmaker die toch mooi alle mogelijkheden van Katadreuffe in de verf zet. Melodie en ritme worden op een creatieve, maar toch rijmende manier samengevoegd tot experimentele gitaarsongs. Dit viertal toont dan ook zowel zijn technische sterkte, als zijn gedrevenheid tot het maken van pittige, energieke liedjes. Zoiets vraagt om meer.

Meer over Katadreuffe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.