Sinds de doorbraak van het Amerikaanse Nile zijn er steeds meer bands die zich via via laten beïnvloeden door de Egyptische mythologie. Voor Nile was er reeds het Soemerisch geïnspireerde Morbid Angel en het afwisselend Soemerisch/Keltisch ingerichte Absu. Met Khert-Neter is er een Fins collectief opgestaan dat eveneens blijkt te putten uit de oude verhalen van Egypte, maar in tegenstelling tot Nile uit zich dat niet in sfeervolle extra instrumentatie. Enkel tekstueel verraadt de band zijn invloeden.

Vanaf 'Hiding the Face of the Sun' weerklinkt een portie potige en ook wel eigenzinnige death metal met karakter en een eigen gezicht, dat toch wel gemodelleerd werd naar het vroege Morbid Angel. Vooral het album 'Covenant' van die groten lijkt een inspiratiebron te zijn geweest: de vele slepende passages afgewisseld met uptempo beats, de mythologische sfeer, de ruwe zang... Nochtans weet Khert-Neter aan dit geheel een eigen draai te geven. Links en rechts wordt hoorbaar dat deze band veel kouder en zelfs een tikje industriëler aan de slag gaat, wat alweer een injectie van vernieuwing binnen de death metalscene tevoorschijn brengt. De song die het meest in het oog springt tijdens een eerste luisterbeurt is 'Illusion of Life', een hondsbrutaal werkstuk met bulderende drums en de uitstekende gromzang van Lars Holm. Waar 'Ma'at-Kheru' of 'Sutekh-Sa-Gaz' over gaan is een raadsel, maar het zijn twee meeslepende stukken doodsmetaal. Khert-Neter komt schijnbaar uit het niets, maar weet meteen het doel te raken. Voor een band die zowat alles zelf doet (artwork, productie, eigen label opgericht) is dit een bijzonder sterke prestatie.

Wie houdt van intelligente death metal (ja, dat is geen contradictio in terminis) is Khert-Neter een welkome afwisseling, die net als Nile en The Monolith Deathcult een frisse wind laat waaien doorheen een wat stagnerende scene. Dit is immers een ijzersterk debuut dat het beste laat verhopen voor de toekomst.

Meer over Khert-Neter


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.