De Duitse filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) is het lijdend voorwerp van deze nieuwe single van het Gentse folkgezelschap Kiss the Anus of a Black Cat. Het gaat om een exclusieve vinylrelease (een witte 7"), maar mp3-fans kunnen de A-kant ook gratis downloaden op de website van het platenlabel, Implied Sound.

Het plaatje bestaat uit twee lijvige nummers, met name 'Turning Hegel on His Head' aan de bovenkant en 'Turned Hegel on His Head' als B-side. Beide nummers zouden gebaseerd zijn op Hegels denkraam, waarin het leven en het denken als een constant proces worden beschouwd. Inhoudelijk bezingt bandleider Stef "Irritant" Heeren zijn onvrede met machten die in de weg staan van de menselijke (r)evolutie, terwijl het in het tweede nummer over het verlies van ons gezamenlijk potentieel gaat. Deze nogal zwaar op de hand liggende materie wordt treffelijk vertaald in de muziek: 'Turning Hegel on His Head' wordt aangedreven door een dreigende gitaarriff, die wordt aangevuld met viool- en accordeondrones en ijle achtergrondzang. Het geheel heeft wat weg van de grimmige folkexperimenten van het vroege Motorpsycho (zie 'Demon Box' uit 1993), maar Heeren en de zijnen slagen er wel degelijk in een eigen geluid te vinden. De zanger legt een uitgesproken Brits accent aan de dag dat nogal gekunsteld aandoet, maar de groepsprestatie maakt veel goed: deze dramatische darkfolksong is stemmig gearrangeerd en mist daardoor zijn effect niet. Vervolgens blijkt 'Turned Hegel on His Head' nog donkerder en freakier dan zijn voorganger. De band bedient zich van een aloud studiotrucje door enkele sporen achterstevoren af te draaien, dat doorgaans garant staat voor een "etherisch" resultaat, maar daar blijft het gelukkig niet bij. De tracks worden bewerkt en aangevuld met nieuwe melodieën en waar de eerste song nog relatief radiovriendelijk te noemen was, gaat Kiss the Anus of a Black Cat hier volledig loos. De drones doen hun hypnotische werk en het geheel laat een bevreemdende, desolate indruk na.

Deze single werd uitgebracht na het zopas verschenen album 'An Interlude to the Outermost' (K-RAA-K³, februari 2007) en getuigt van een zin voor muzikaal avontuur die men enkel kan toejuichen. Beide nummers geven blijk van een voldoende originele visie en een voorliefde voor audiotechnische manipulatie die zeldzaam is in de hedendaagse folkwereld.

Meer over Kiss the Anus of a Black Cat


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.