Het Finse Kivimetsän Druidi debuteerde niet onaardig met 'Shadowheart', een album dat duidelijk invloeden kende van de folkmetal, maar dat door de eigenzinnige operazang van frontvrouw Leeni-Maria en de sterke black metalinvloed toch een aparte invalshoek kende. Toegegeven, het debuut was niet vrij van schoonheidsfoutjes, maar er zat belofte in. Die heeft de band nu waargemaakt, want 'Betrayal Justice Revenge' is op alle fronten een flink paar stappen vooruit.

De echte black metal is zo goed als verdwenen. Dat wil niet zeggen als zou de band de snellere passages voorgoed naar de prullenmand hebben verwezen, maar het tempo ligt toch een stuk lager. Aan de andere kant heeft dat de heren en dame wel de ademruimte opgeleverd om de nummers beter te structureren en vooral: te arrangeren. De negen songs van dit album klinken vol en herbergen leuke toetsen en kwinkslagjes die op 'Shadowheart' toch gemist werden.

Ook de zang van Leeni-Maria is er met flinke schreden op vooruit gegaan. Waar ze de vorige keer soms echt moest zoeken naar haar plaats in de songs, klinkt ze nu alsof ze er echt bijhoort. Niet alleen dat, maar haar stem is ook veel zuiverder en potiger geworden, wat het geheel alweer krachtiger maakt. Maar Kivimetsän Druidi is op geen enkel ogenblik te herleiden tot een zoveelste female fronted band, want de folk en de stevige songs klasseren hen echt wel onder folkmetal.

Veel tierelantijntjes hoeft een mens overigens niet te verwachten. Er zijn doorheen heel het album een pak toetsen te horen, maar gelukkig verdrinken de nummers niet in een overdaad aan semi-vrolijke hoempariedels of overdadig gebruik van trekzakken, al hoort een mens hier en daar wel een accordeon of een fluit voorbij komen. De gitaar blijft het belangrijkste instrument en de nummers hebben gewoonweg die extra spullen niet nodig.

Drie songs steken met kop en schouders boven de rest uit: het bijzonder potige 'Aesis Lilim' (een binnenkomer van formaat) bezit een heerlijk succulente ritmepartij en Leeni-Maria zet meteen de toon door er zeer krachtig bovenuit te zingen. 'Tuoppein'Nostelaulu' is een soortement drinklied met een vrolijke inslag, maar zonder dat het plat geinig wordt. Alleen wordt meezingen nogal moeilijk voor mensen die het Fins niet meester zijn. Afsluiter 'Desolation: White Wolf' is een nummer met een hoge graad aan epische grandeur en een mooie apotheose van een album dat af is.

Het ziet er naar uit dat Kivimetsän Druidi zijn draai gevonden heeft en met 'Betrayal Justice Revenge' hebben ze een album afgeleverd dat goed in elkaar zit, overtuigend klinkt en catchy deuntjes bevat. Wat wil een mens nog meer?

Meer over Kivimetsän Druidi


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.