Het Nederlandse Kong maakte in de vroege jaren '90 furore met hun filmische instrumentale mélange van rock en metal. Berucht waren hun liveperformances waarbij iedere muzikant een hoek van de zaal uitkoos waardoor het publiek zich vrij door de zaal bewoog om even halt te houden bij iedere muzikant. Het doorbrak alvast de klassieke scheiding tussen het publiek en de muzikanten. Wat het platenwerk betreft, werd vooral het debuut 'Mute Poet Vocalizer' en de opvolger 'Phlegm' bijzonder goed gesmaakt. Gaandeweg doofde het vuur en verdween Kong van het toneel. In deze tijden van comebacks, kon ook een terugkeer van Kong niet uitblijven. Van de oorspronkelijke bezetting bleef wel enkel bassist Mark Drillich over. Maar niet getreurd want uit de recente liveconcerten blijkt dat de nieuwe muzikanten vlot met het Kong-materiaal overweg kunnen en de klassiekers met de nodige pit weten te vertolken.

Wat deze comebackplaat betreft, stak de oorspronkelijke gitarist Dirk De Vries een handje toe voor de productie. En het moet gezegd, het typische, indrukwekkende Kong-geluid staat er nog steeds. Loepzuivere productie, een mooie totaalklank en wat extra geluidseffecten hier en daar, zetten het technische vernuft van de groep mooi in de verf. Het probleem zit hem echter in het gebrek aan originaliteit ten opzichte van het vroegere werk. De nummers klinken te vaak als variaties op een thema dat Kong vroeger voldoende in de diepte heeft uitgewerkt. Vooral in de akkoordprogressie, de breaks en de opbouw klinkt Kong zo herkenbaar dat het gaandeweg simpelweg saai dreigt te worden en de spankracht halfweg het album zoek is. Enkel het stevig doordenderende 'Overcrowd/Underdog' laat de luisteraar geen tijd om te geeuwen. Verder is het wachten op het afsluitende 'Factorum Inconstantum' dat in de positieve zin verrast doordat de epische opbouw en de akkoordprogressies eindelijk wel weten te bekoren en te boeien.

Wie niet vertrouwd is met het oude werk zal zich natuurlijk veel minder storen aan de te grote herkenbaarheid en het gebrek aan variatie. Fans van het eerste uur vragen zich misschien af of de geslaagde terugkeer van Kong naar de podia zo nodig moest worden vergezeld van een al bij al degelijk, maar toch wat overbodig album.

Meer over Kong


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.