Wanneer je als band bijna twintig jaar meegaat en nog steeds in staat bent om een energiek stukje plaatwerk af te leveren als dit 'Enemy of God' : proficiat ! Dat is net wat Kreator heeft gedaan. Er wordt soms vanuit gegaan dat thrash metal zowat het agressiefste metalgenre is en dat kan 'Enemy of God' vast staven. Niet alleen is het een staaltje van uitgekiende en gekanaliseerde razernij, maar ook een beestig goede plaat.
Het titelnummer mag de festiviteiten openen en het blijkt al meteen een schot in de roos te zijn. Alle ingrediënten voor een knallende plaat zijn aanwezig: het geluid klinkt als een klok (warm en vol), er is duidelijk niet over één nacht ijs gegaan bij het componeren en het geheel werkt bijzonder aanstekelijk. Kreator heeft een aantal kenmerkende troeven die niet alleen de band herkenbaar maken uit de duizenden maar die steevast zijn charme bepalen. Zo is er allereerst de ongeëvenaarde zang van frontman Mille Petrozza. Door de jaren heen is zijn geforceerde zang steeds beter geworden en klinkt hij nu lekker rauw en hees. Hij blaft bijna zijn sociaal-kritische teksten over de muziek heen. Het gitaarwerk is in de grond vrij sober maar zeer snel. Dat geeft zowel Mille als tweede gitarist Sami de ruimte om volop gierende solo's over het geheel te draperen of een buitelend melodietje de zwaarte van de songs wat af te laten zwakken. Bij veel bands wordt de ritmesectie al te makkelijk over het hoofd gezien, vandaar ook dat bassist Christian en drummer Jürgen een bijzondere vermelding mogen krijgen. Zij zijn immers de kloeke haak waar Mille en Sami hun fikse hespen van riffs aan mogen hangen. Kreator is overigens niet vergeten om wat afwisseling in te bouwen. Zo zijn nummers als 'Enemy of God' of 'Impossible Brutality' snelle beukers, maar heeft bijvoorbeeld 'World Anarchy' een heel sfeervolle akoestische passage als tegengewicht tegen al dat geweld. 'Murder Fantasies' of 'When Death Takes It's Dominion' zijn iets rustiger en trager. Afwisseling van spijs doet eten en dat beseft Kreator maar al te goed.
Nadat Kreator twee jaar geleden ongenadig toesloeg met het harde 'Violent Revolution' hebben ze met 'Enemy of God' daar een leuk vervolg aan gebreid. Deze schijf staat immers open voor experiment, maar dat gaat niet ten koste van de stevigheid van de plaat. Met andere woorden: dit is een verfrissende plaat die veel rondjes op menig platenspeler zal draaien.

Meer over Kreator


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.