In een ver en grijs verleden begon Lacrimas Profundere als een onvervalste doomband, log en loodzwaar, diepe gromzang en deprimerende sfeerschepping. Ondertussen is de band niet blijven stilstaan en stilaan geëvolueerd naar een vlotte gothic rock-variant die netjes aansluit bij acts als The 69 Eyes, maar dan minder poppy. 'The Grandiose Nowhere' is een mooie aanvulling op hun discografie, al gaan ze er niet meteen veel nieuwe fans bijwinnen.

Vrolijke Fransen zijn de heren nooit geweest en dat is deze keer nauwelijks anders. 'Be Mine In Tears', 'I Don't Care', 'The Fear Of being Alone',... Het duidt allemaal op een gevoel van tristesse en dat is precies wat het hele album uitstraalt: een mistroostigheid die enkel weggewerkt kan worden met nachtelijke wandelingen en een duik in het dichtstbijzijnde café om een fiks glas whisky te ledigen. En daarna eventueel nog eentje. En nog eentje.

Muzikaal gesproken is Lacrimas Profundere niet wezenlijk veranderd sinds de laatste twee albums. De muziek is meestal midtempo en teert vooral op gitaren die gonzen aan een haast dansbaar tempo. Er is geen plaats voor notengepiel omdat dit het gevoel zou ondermijnen. Bij dit combo is de melancholische en zwartflluwelen zang het belangrijkste element, en die is dan ook nogal sterk vooraan in de mix geplaatst. Soms zelfs te sterk, want op sommige ogenblikken overheerst de zang zodanig dat de muziek quasi naar de achtergrond verdreven wordt, en dat is jammer.

Lacrimas Profundere heeft er alleszins een handje van weg om aanstekelijke songs te schrijven, en een nummer als 'I Don't Care' of 'The Letter' blijven vrij snel hangen. Dat heeft ook tot nadeel dat er nogal strak aan het gothic rock-stramien wordt vastgehouden. Voor de één een zegen, voor een ander een vloek, want dat maakt het geheel wel erg licht verteerbaar.

Met 'The Grandiose Nowhere' rijgt deze band opnieuw een aardig plaatje aan de lijst dat opnieuw traditionele gothic rock laat horen die vast en zeker veel mensen kan aanspreken, maar die aan de andere kant ook iets te voorspelbaar en braaf is om echt brokken te maken. Een luisterbeurt op voorhand is dan ook een belangrijke aanbeveling.

Meer over Lacrimas Profundere


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.