De Chinese pianist Lang Lang hoeft niet meer voorgesteld te worden. Het wonderkind is ondertussen bijna dertig maar trekt nog steeds nieuwsgierige luisteraars aan die een boodschap hebben aan een best-of album. Lang Lang is een van de meest succesvolle pianisten van deze tijd en velen laten in het midden of dat omwille zijn ietwat excentriek maar - volgens sommigen - sexy voorkomen is of eerder aan zijn pianistieke kwaliteiten te wijten is.

Deze best-of dubbel-CD is precies wat zo'n CD zijn moet. Het album is een prima weergave van het brede maar hoofdzakelijk Romantische repertoire van de artiest en zijn subliem technisch kunnen. De plaat is bovendien een mooie verzameling van studio-opnames en live-tracks. Het is een goede zaak dat het verzamelalbum geen volledige Romantische concerto's bevat (er is wel het volledige concerto van Nigel Hess). Dat zou een grote hap uit de beschikbare ruimte zijn en anderzijds is het interessant brengen van architecturaal grote werken niet Lang Langs sterkste kant. Ook het CD-boekje is prima opgevat: een beknopte biografie en een verzorgd overzicht van Lang Langs overige CD's.

Deze overzichtsplaat laat zien dat Lang Lang de naam pianist meer dan waardig is - al is hij niet veraf van de titel superster. Hij heeft een ongelooflijk technisch kunnen, speelt de moeilijkste werken met verbazingwekkend gemak en heeft een indrukwekkend dynamisch bereik. Natuurlijk is het dan gevaarlijk om als louter virtuoos bestempeld te worden. Niks mis met virtuositeit, maar muziek moet meer zijn dan dat. Sprankelende, ratelende en naar beneden denderende noten moeten ook inhoud hebben. Lang Lang weet emotie en richting in zijn interpretaties te leggen maar moet soms opletten zichzelf niet voorbij te hollen. De tweede Hongaarse Rhapsody van Liszt bijvoorbeeld klinkt bij momenten erg gehaast. Het lijkt alsof Lang Lang sneller wil spelen dan welke pianist ooit tevoren. En daar gaat het helaas niet om. Trage werken als Satie's eerste Gnossienne of Schumanns overbekende Träumerei zijn dan wel weer rustig en vol gevoel gespeeld.

Lang Lang is een pianist van het soort dat altijd voor- en tegenstanders zal hebben. Dit album is een prima aanwinst voor de fans en voor de mensen die kennis willen maken met het repertoire van deze jongeman. Kortom: een album dat is wat het beloofde te zijn!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.