Belgische metallers krijgen meer en meer internationale erkenning bij gerenommeerde platenlabels. Zo zit Aborted onder meer bij het Franse Listenable en de geschifte grindcoreband Leng Tch'e bij Relapse. De band heeft dat vooral aan zichzelf te danken, door geen duimbreed toe te geven en steeds stug haar eigen koers te blijven varen. Dat resulteerde in een hoop aanstekelijke grinderupties die razernij, humor en stonerrock vrolijk met elkaar verbinden. Het is ook door die hutsekluts dat 'The Process of Elimination' zo'n knaller van een plaat is geworden.

De hoes van dit kleinood zal overigens brave ouders te lande de kast opjagen. Een duidelijk gestoorde kantoorbediende heeft grote schoonmaak gehouden temidden zijn bedrijf, met een bloederig einde tot gevolg. Dat beeld van de sardonisch grijnzende slachter vat perfect 'The Process of Elimination' samen. Net als genregroten Nasum weet Leng Tch'e immers om in nummers die nauwelijks een halve minuut duren dermate variatie en aanstekelijkheid te proppen dat luisteraars niet anders kunnen dan zich met volle overgave op het meubilair te storten. De drilboordrums van Sven zijn de kloeke kapstok voor scheurende en gierende gitaren. Het lijkt wel zeker dat elke muzikant van Leng Tch'e na een concert moet worden afgevoerd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met open wonden. De snelheid en brutaliteit is fenomenaal. De zang varieert van heerlijk diep gebrul tot zenuwslopend gekrijs dat door merg en been snijdt met een bot hakmes. Nochtans zijn veel (zo niet de meeste) teksten voorzien van een fikse knipoog. Wat valt er anders te zeggen over titels als 'Don't Touch My Spandex', 'Overkill Bill' of het wel heel geinige 'Alliance of Blockheads'? Leng Tch'e heeft een boodschap, zoveel is duidelijk. Maar hét allerbelangrijkste is dat Leng Tch'e, net zoals Nasum, perfect doorheeft dat ridicuul snel rammen alleen niet genoeg is. Daarom dat ze regelmatig fiks gas terug nemen en het is precies in die trage stukken dat Leng Tch'e duidelijk doet denken aan een band die woestijnrock speelt. Een mix van een pneumatische hamer en Queens of the Stone Age, zo er al een vergelijking opgaat.

Leng Tch'e bewijst eens te meer dat er duidelijk nog parels zitten in de Belgische metalwereld. 'The Process of Elimination' is de perfecte soundtrack bij ontstressen na een enerverende werkdag: terwijl iemand in de file zit kan dit dienen als extraatje om beelden van de onthoofding van de baas of die vervelende collega bij te staan. Knallend hard, dodelijk trefzeker en heerlijk inventief zijn allen omschrijvingen die perfect toepasbaar zijn op Leng Tch'e.

Meer over Leng Tch'e


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.