Eind oktober 2005 liet de Leyland Band een beetje verrassend topfavorieten Black Dyke achter zich en werden ze voor de eerste keer Brits Nationaal Brass Band Kampioen. Het concert dat ze een week later ten beste gaven in massed band – twee brassbands die samen optreden - met de Brighouse & Rastrick Band in Huddersfield bewees dat de titel geen toeval was. Ter gelegenheid van hun kampioenstitel en hun zestigjarig bestaan bracht Leyland – in 1946 ontstaan in de schoot van de gelijknamige, al lang ter ziele gegane autofabrikant - deze 'By Arrangement' uit: een verzameling bewerkingen van gekende of minder gekende werken uit de klassieke muziek, soundtracks van films en popnummers.

Over het algemeen hoort een mens argwaan te koesteren tegen dergelijke projecten: niet alleen ligt het variétégehalte meestal hoog, vaak wordt de luisteraar ook geconfronteerd met een tigste, dikwijls matige versie van een of ander extreem populair nummer. 'By Arrangement' maakt echter komaf met deze vooroordelen, ook al omdat Leyland een van de weinige bands is waarvan meerdere muzikanten zelf arrangementen schrijven. Bastuba Iain McKnight spant de kroon met arrangementen van Saint-Saens, het erg korte 'Fossils' uit 'Carnaval des Animaux' en het enorm verfijnde en lichtvoetig gespeelde 'Moment Musical' van Schubert. Bovendien schreef hij zelf de feestelijke mars 'The Goat', genoemd naar de gelijknamige Londense pub in Kensington High Street waar Leyland haar Britse titel vierde. Alto Lucy Pankhurst arrangeerde 'For Your Eyes Only', de hit van Sheena Easton uit de gelijknamige Bondfilm, op een persoonlijke maar nooit melige wijze en collega leslie Howie liet de solo graag aan haar over. Ook de beide derde cornettisten Gary Westwood en Dave Timmins bewerken geregeld muziek voor brassband. Laatstgenoemde schreef een arrangement van Tsjaikovski's hevige en virtuoze 'Dance of the Buffoons'. Westwood tekende voor het adagietto uit 'L'Arlésienne' van Bizet en twee werken van Sjostakovitsj die al jaren populair zijn in de brassbandwereld en daardoor de originaliteit van de cd misschien geen goed doen: 'A Spin Through Moscow' en 'Galop'.

De rest van het zeventiendelige repertoire op deze cd mag ook gehoord worden. De Leyland Band werkte in het verleden vaak samen met componist Goff Richards. Hij schreef halfweg de jaren '80 onder andere 'Doyen' ter gelegenheid van de lancering van de gelijknamige autobus, een prachtig werk dat het voertuig moeiteloos overleeft. Uit dezelfde periode stammen de arrangementen van bigbandnummer 'Pasadena' dat Harry Warren in 1923 schreef, en het door Grigoras Dinicu voor viool geschreven 'Hora Staccato' uit 1906, waarin de cornetten de duizelingwekkende vioolsolo uniform weten te brengen. Een van zijn meest recentste bewerkingen is Jerry Goldsmiths 'The Sand Volcano' (het muzikale hoogtepunt uit de film 'The Mummy') waarin hij de heroïsche melodie perfect kon behouden. Euphonium Brenden Wheeler schittert in 'Michelangelo' en het bloedmooie 'November Moods' van Darrol Barry. In de zoektocht naar een hoogtepunt is ook de allereerste dirigent van Leyland, Harold Moss, incontournable. In opdracht van de fabriek schreef hij de concertmars 'Royal Tiger', genoemd naar de voorganger van de al genoemde Royal Doyen, maar zijn arrangement van de ouverture 'Ruler of the Spirits' van Carl Maria von Weber is misschien wel de kers op de taart.

'By Arrangement' ligt niet alleen toegankelijk in het oor, de cd groeit bovendien met het aantal beluisteringen, wat bij dergelijke platen ook een zeldzaamheid is. De Leyland Band en dirigent Russell Gray breien met deze cd mooi verder aan hun succesverhaal.

Meer over Leyland Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.