Het is een zegen geweest dat de samenstellers van de cd-reeks ‘Brass in Concert’ zo’n vijf jaar geleden beslisten om over te stappen naar een dvd van het gelijknamige jaarlijkse concours in Gateshead (UK). De bands moeten een evenwichtig en amusementsvol programma samenstellen, waarbij ook het visuele aspect niet over het hoofd mag worden gezien. Daarom is dit het enige grote brassbandconcours (samen met de Whit Friday contest) waar de jury niet geblindeerd is. Het onderdeel entertainment telt voor meer dan een kwart van de punten mee, en dat is vaak voldoende om doorslaggevend te zijn. Net als de voorgaande edities krijgt de kijker op drie dvd’s een beeld met de vele hoogtepunten van de wedstrijd en van het galaconcert de avond voordien.

Gewoontegetrouw is de eerste schijf gewijd aan het galaconcert dat het gebeuren inluidt en de affiche voor 2009 klonk fenomenaal met als toppers de Cory Band (uittredende kampioenen) en de Black Dyke Band. Daarmee kon het al niet fout gaan en bovendien sloegen de Amerikaanse Fountain City Brass Band en het jeugdorkest Youth Brass 2000 geen modderfiguur.

Voor de eigenlijke wedstrijd werd het dit jaar iets minder opwindend zonder de Stavanger Brass Band, die het jaar ervoor een bijzonder programma ineenstak. Carlton Main Frickley Colliery met Russell Gray als dirigent koos voor een rustige aanpak zodat deze tweede dvd pas losbreekt met ‘The Jazz Police’ door Rothwel Temperance Band. De al genoemde Fountain City nam ook deel aan de wedstrijd zelf en liet zeker een betere indruk na dan de Brass Band of Central Florida vorig jaar. Hun artistiek directeur en tegelijk eerste euphonium is Lee Harrelson, die alle arrangementen op zich neemt. Hiertussen viel een beklijvende versie op van ‘Introduction On A Theme’ van Sjostakovitsj en ‘Nightmare’ van de Zwitser Bertrand Moren klonk krachtig, zoals het hoorde. Fountain City is al een viertal jaar ongeslagen in eigen land en heeft de juiste sound om ook in Europa te overtuigen. Hier werden ze zevende, niet slecht rekening houdend met een jetlag, maar enkele weken later zouden ze de Scottish Open naar hun hand zetten.

Bugelspeler Danny Winders mooie solo ‘Feeling Good’ kon niet verhinderen dat Flowers Band voorlaatste eindigde en Leyland Band bracht een gewaagd programma met o.a. de zeer moderne mars ‘Lock Horns Rage On’ (Simon Dobson) en kreeg de prijs voor beste nieuw arrangement voor ‘O Magnum Mysterium’. Brighouse & Rastrick mocht als vierde in de eindstand wel de entertainment trophy in ontvangst nemen, dankzij de gelukkig gestoorde dirigent Richard Evans en bassist Shaun Crowther die tussen enkele sterke solo’s in een trombone en een cornet het publiek ingooide wegens ongeschikt voor hem. Het was een wat ouderwetse set echter, zodat de top-3 eigenlijk nipt maar terecht neerkwam op Cory Band als derde, Grimethorpe op twee en de beker naar Foden’s ging. Beetje vreemd, want als het om individuele prijzen ging, was Foden’s duidelijk de mindere van de anderen en hun programma was alvast minder boeiend dan dat van Cory. De finale van ‘Music Of The Spheres’ haalde nooit de kracht en de klank die YBS indertijd de Europese titel opleverde en euphonium Glynn Williams kreeg geen prijs voor zijn solo in ‘My Mountain Top’. Prijs voor de beste euphonium was (terecht) voor David Childs van Cory en Grimethorpes Michael Dodd kreeg de prijs voor beste solo in ‘The Bluebells Of Scotland’. Cory verdiende meer na klasse-uitvoeringen van Philip Wilby’s ‘Into The Light’, de Glenn Millermedley ‘A Tribute To The King Of Swing’ en Peter Grahams ‘Legends’. Alsof dat programma nog niet indrukwekkend genoeg was, zorgde alto Owen Farr voor het hoogtepunt: hij arrangeerde de lang verloren gewaande finale uit het ‘Cello Concerto’ van Haydn en vertolkte de aartsmoeilijke solo vlekkeloos. De prijs voor beste alto kreeg hij, die voor het arrangement helaas niet.

Wie de voorgaande edities van Brass in Concert kon smaken, kan aan deze van 2009 niet voorbij. Anderen, zeker liefhebbers van klassieke muziek, soundtracks en het lichtere genre, wordt een kijk- en luistertest warm aanbevolen. De ultieme ervaring echter is een bezoek aan de imposante zaal van The Sage in Gateshead zelf.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.