Elk jaar proberen Britse brassbands zich op regionale kampioenschappen te kwalificeren voor de grote finale, de Nationals in de Londense Royal Albert Hall. Een speciaal comité, het Music Panel for the Championships kiest jaarlijks voor de vijf afdelingen per niveau een geschikt plichtwerk. De voorbije jaren waren deze opgelegde werken niet altijd een even groot succes. Ideaal is natuurlijk dat brassbands een plichtwerk krijgen dat bij de afdeling past maar dat tevens voor de bands een plezier is om te spelen én genietbaar om naar te luisteren. Dit jaar is het comité er wonderwel in geslaagd om aan deze drie wensen te voldoen.

De Championship Section mocht zich dit jaar toeleggen op het prachtige 'Journey to the Centre of the Earth' van Peter Graham dat gebaseerd is op een verhaal van Jules Verne. De versie van de Black Dyke Band, die het stuk bestelde om als keuzewerk te gebruiken voor de Europese Brass Band Kampioenschappen van 2005, is zo overtuigend mooi dat de deelnemende bands met deze opname ongetwijfeld wisten naar welk ideaal ze moesten streven. Ook het drie jaar geleden gecomponeerde 'Voyage of Discovery' van Goff Richards werd geschreven met wedstrijden in het achterhoofd en is gekozen voor de eerste afdeling. De Welshe Buy As You View Band brengt hier eveneens een uitstekende uitvoering die de drievoudige bedoeling van de componist weergeeft: het werk moest veeleisend zijn voor de afdeling, met momenten waarop het kunnen van solisten en secties in de verf wordt gezet en het moest genietbaar zijn voor het publiek.

Voor de tweede afdeling werd gekozen voor het zes jaar oude werk van Howard Snell, 'Images of the Millennium'. Oorspronkelijk was het geschreven voor een band met dubbele bezetting en zou het worden onderbroken door vertelfragmenten. De eerste beweging is een scherzo dat de sfeer van het beroemde Crystal Palace oproept, gevolgd door een dromerige, impressionistische Nocturne om ten slotte uit te monden in de 'Odyssey' die plechtig eindigt. Ook het driedelige werk voor de derde afdeling 'Entertainment' van Gilbert Vinter, is zeer mooi uitgevoerd door de Fairey Band, onder leiding van levende legende Major Peter Parkes, en bestaat uit een caprice, een elegie en zeer ritmische mars op het einde. Afsluiter is 'Anglian Dances', een verzameling van vijf korte dansen van de Schot Alan Fernie. Het zijn stuk voor stuk klankminiaturen van een scene uit een mythisch Engels dorp, mooi geïnterpreteerd door de Scottish Co-op Band.

De 'Regionals' zijn meestal een compilatie van reeds verschenen (studio-)opnames van de plichtwerken en dat maakt de cd minder interessant voor de doorwinterde brassbandliefhebber. Niettemin is de selectie van de stukken alleen al de boeiendste van de afgelopen jaren.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.