Naast de 'Gaia Symphony' bracht de Buy As You View Band (BAYV) ook deze 'Echoes of the East' uit, een zeer toegankelijke easy listeningplaat in tegenstelling tot het eerstgenoemde album. Kwestie van hun publiek niet al te veel te choqueren. Simpel klinkt toch ook deze plaat niet: de cd bevat twee erg mooie langere werken naast negen kortere. Jammer genoeg gaat daarmee de samenhang verloren en het lijkt zelfs alsof de band de rest van de schijf gefarceerd heeft met wat ze lukraak in de repertoiremappen vonden. 'MacArthur Park', 'Scarborough Fair' en 'Trumpet Blues and Cantabile' hadden ze kunnen opsparen voor een cd met ballads en jazz. Het mooie 'Marianne', met Joanne Deane op solo bugel, hoort in hetzelfde hoekje. Dirigent Robert Childs zoon David soleert natuurlijk prachtig op 'Napoli' maar wat deze track hier doet, behalve de 76 minuten opvullen, is onduidelijk. Ten slotte is het misschien een kwestie van smaak de solo van 'Londonderry Air' op trombone te kunnen appreciëren maar voor ondergetekende is net in dit nummer elke "wah" van dit instrument er een te veel.

Hadden ze dit halfuur gewoon weggelaten, dan was er nog een kleine drie kwartier over gebleven en hadden onder deze bespreking vijf sterren gestaan, want BAYV toont zich weer in topvorm. Een brassband-cd kun je amper beter beginnen dan met 'Olympic Spirit', een stuk vol strijdbaarheid, trots en ontroering tegelijk dat John Williams in 1988 schreef voor NBC, ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Seoel. Wat volgt is het eerste grote werk, 'The Armed Man – A Mass for Peace', een werk dat de Engelse klassieke componist Karl Jenkins oorspronkelijk schreef in opdracht van de Royal Armouries voor symfonieorkest, orgel en koor ter gelegenheid van de millenniumviering. Jenkins werd naar eigen zeggen sterk aangegrepen door de oorlog in Kosovo en verwerkte dat in zijn opus. Het eerste deeltje, 'The Armed Man' heeft al iets van het militaire karakter maar de strijd is vooral hoorbaar in het jachtige, toepasselijk getitelde 'Charge!' dat eindigt met een ongelooflijke climax die je zelfs in de studioversie in je zetel drukt. 'Agnus Dei' is een rustpunt, net als 'Benedictus', met alweer een prachtige solo van David Childs op euphonium, dat na meer dan drie minuten even openbreekt en weer ingetogen eindigt.

Het titelwerk van deze cd is de tweede langere compositie, een vierdelige suite van Rodney Newton gebaseerd op Bulgaarse en Roemeense volksmuziek. Het stille 'Aubade' geeft de morgenstemming op het Bulgaarse platteland weer, iemand zingt en de rest volgt een voor een. In het losgeslagen 'Village Wedding' lijkt de band zich constant te vergalopperen aan de snelle passages, net als in 'Gypsy Festival' dat eveneens voor de hoogste versnelling kiest. Tussendoor is het mooie 'Twilight Romance', ach, vertaal de titel gewoon en je zit er helemaal op. In dezelfde trant ligt Monti's overbekende 'Czardas', ditmaal met een beregoede Owen Farr als altosolist. Ook 'The Firebird' van Stravinsky past in het plaatje, donker en dreigend.

Niet iedereen houdt van de sound van BAYV. De band komt vaak ongepolijst en zwaar over, niet enkel letterlijk, maar net hierdoor komen ze in meer volkse melodieën authentieker over. Deze brassband mag overigens niet onderschat worden of gezien worden als een bende klompendragers: zonder een prestigieus concours te winnen – het is altijd net dat ene puntje tekort - staan ze al jaren bovenaan in alle rankings en mogen ze, naast onze eigen Brass Band Willebroek, gezien worden als de meest constante brassband. 'Echoes of the East' beantwoordt echter onvoldoende aan de verwachtingen die hieruit voortvloeien.

Meer over Buy As You View Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.