Deze cd van de Buy As You View Band (BAYV) is de vierde en tevens laatste in een reeks die tot doel had de meest geliefde kwaliteitswerken uit het brassbandrepertoire te compileren. Deel IV bevat werken uit de periode 1922-1963, toen brassbands nog onmisbaar waren, zowel op het vlak van liveoptredens als in radio- en televisie-uitzendingen. Het was overigens met de Buy As You View Band, toen Cory genoemd, dat componist en dirigent Thomas James Powell bezweek tijdens een liveuitzending op de radio in 1965.

'Brass Band Classics Volume IV' bevat zes klassieke concourswerken uit het brassbandrepertoire, waarvan vijf originele werken. De opener 'Pageantry' werd in 1934 geschreven door Herbert Howells voor de British Open en drie jaar later was dit stuk ook het plichtwerk voor de Engelse Nationale Brassbandkampioenschappen. Het driedelige werk is met verve uitgevoerd zowel in het trotse eerste deel ('King's Herald'), het zwaarmoedige 'Cortège' als het slotdeel 'Jousts'. Dean Goffins 'Rhapsody in Brass' krijgt een even geslaagde lezing. Het sterk uitgevoerde eerste deel straalt een Brits aandoende trots uit, maar de melancholie van de tweede beweging overtreft zo mogelijk nog dat eerste deel qua schoonheid.

Arthur Bliss' 'The Belmont Variations' is een buitenbeentje. Hoewel het mooie momenten en onderling zeer verschillende delen bevat, blijft het toch een koel werk. Het is opvallend hoe een passage zo'n tien à vijftien seconden lijkt te leiden naar iets moois telkens weer alle spanning verliest. 'Freedom' van Hubert Bath is totaal andere koek. Geschreven in 1922 wordt het gezien als de eerste brass band symfonie. Vooral in het derde deel valt de moeilijkheidsgraad op maar BAYV is er toch in geslaagd om een sfeervolle opname te verwezenlijken. 'The Frogs of Aristophanes' van Granville Bantock is het enige werk dat niet origineel voor brassband werd geschreven: pas na de dood van Bantock in 1946 arrangeerde Frank Wright dit werk voor orkest dat zeventien jaar eerder verscheen. Hoogtepunt van de cd is echter het technisch eenvoudigste werk : 'Symphonic Suite for Brass Band' van Leighton Lucas. In 1961 werd het gebruikt als regionaal plichtwerk in de aanloop naar de Nationale Kampioenschappen in tweede afdeling. Het werk geraakte totaal onterecht in de vergetelheid maar werd 48 jaar later totaal onverwacht heropgevist voor hetzelfde concours. Het eerste deel wordt gedragen door een sterke bassectie en heeft een sfeer die tussen trots en onheilspellend ligt. Na het Zuiders aandoende aria zorgt de 'Fugue à la Gigue' voor een dynamisch en levenslustig slot.

Hoewel deze plaat een gevarieerde staalkaart aanbiedt van moeilijkere brassbandmuziek, zouden ze bij BAYV niet onvoorwaardelijk tevreden mogen zijn met deze release. De hoesteksten (onder meer bij 'The Belmont Variations' en 'Freedom') zijn te beknopt en soms ontoelaatbaar slordig voor een cd die een documentair karakter wil hebben, zeker in vergelijking met de eerste drie delen. Verder klinken niet alle opnames even helder en dat is vreemd voor opnames die in dezelfde periode op dezelfde locatie gemaakt zijn, al valt zoiets pas later op.

Meer over Buy As You View Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.