Loscil is de artiestennaam van Scott Morgan, een getalenteerde laptopkunstenaar die houdt van moderne elektronica en ambient. De man zijn derde plaat, uitgegeven op het genommeerde Kranky label, bulkt dan ook van de zweverige digitale geluiden. Toch heeft Loscil voor 'First Narrows' beroep gedaan op enkele kameraden op Fender Rhodes, cello en gitaar om de klankkleur mee te bepalen. Dankzij de langdurige en zorgvuldige sequencerprocessen die de man op zijn geluidsbronnen heeft toegepast, is deze schijf een vrij klankvast, subtiel wijzigend geheel geworden dat zijn gevoel met live partijen nogal verloren is.
De eerste toegangspoort van Vancouver, komende vanuit de Pacifische Oceaan, draagt toevallig dezelfde naam als deze plaat. Toevallig? Natuurlijk niet. Loscil bereikt met zijn traag kabbelende elektronica vaak een nogal zeevaardig gevoel. Dankzij een rustgevende, diepe basdub als thema en een overstelping van trage, digitale impulsen die erg warm van aard zijn, zorgt meester Morgan voor een langzaam hobbelend geluid dat vaak een bedwelmend effect kent. Voorzichtig openbarende of wegdraaiende klanken zorgen voor een minimaal wijzigend temperament. Zo maakt Loscil muziek die in de mooiste dromen zou mogen voorkomen. Erg voorzichtige wenken richting click 'n' cuts kunnen de onaardse kalmte die 'First Narrows' uitstraalt enkel maar bekrachtigen. Hoewel het nummer iets minder rustig kabbelt dan de rest van de nummers, bedwelmt de tien minuten durende titeltrack op deze manier even sterk als een stevige dosis Dafalgan Codeïne. Dit maar om aan te geven dat er van enige drukte in de wereld van Loscil in het geheel geen sprake kan zijn. Wat lichtvoetige synthesizertoetsen verdwijnen snel in het spookachtige, echoënde landschap van deze plaat. Natuurlijk zijn echte verrassingen nogal schaars. De laptop heeft duidelijk de meeste scherpe kantjes weggevaagd. Maar zo hoort het hier ook. Details zijn erg subtiel. Het diepe, variabele basthema op 'Lucy Dub' maakt duidelijk dat het niet om een voorgeprogrammeerde loop gaat, maar om een live ingespeelde partij. Zo ontplooit 'First Narrows' zich tot een min of meer organisch, maar toch erg homogeen geheel. Het hoeft dus allicht geen verder vertoog dat deze cd gerust meer dan zeven tracks had mogen bevatten.
Loscil voegt een eigen puzzelstukje toe aan de erg boeiende wereld van de ambient. Dankzij de subtiele selectie en combinatie van de juiste geluiden en sferen en een aangenaam deinende cadans zorgt deze klanktovenaar voor een intrigerende plaat. Moderne technieken en ritmen kunnen niet verhelpen dat deze cd het etiket "tijdloos" mag opgekleefd krijgen.

Meer over Loscil


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.