Loscil houdt van dromerige muziek. De zeven tracks op deze Canadees zijn derde langspeler brengen elk op zich een oceaan van rust en kalmte. Referenties naar de Pacifische Oceaan, waaruit thuishaven Vancouver zich opricht, zijn dan ook schering en inslag op 'First Narrows'. Toch borrelt er wel wat onder de oppervlakte. Voor de eerste keer is deze artiest niet enkel met eigen elektronische apparatuur aan de slag gegaan. Hij heeft muzikale ideeën aangebracht en hier een aantal muzikanten mee laten improviseren op orgel, cello en gitaar. Met deze opnamen is Loscil opnieuw in zijn homestudio gekropen om er deze solide plaat van samen te stellen. Een compact geheel van ambient met verre echo's van live muziekpartijen is het mooie resultaat.

Over de audio

Hoewel de man aanvankelijk drummer was in een andere groep, bulkt deze cd (net als zijn voorgangers) van haast drumloze elektronica. 'First Narrows' straalt voornamelijk sfeer en gevoel uit. Zeldzame uitzondering is misschien wel 'Modo', dat zich het best leent tot het apart beluisteren omdat de rest zo'n heerlijk lang uitgespreid, homogeen klanktapijt vormt dat best in één trek kan beleefd worden. De sterk ritmische klanken waarmee deze track speelt, maakt hem het meest vatbaar, maar ook het meest kwetsbaar (misschien daarom dat 'Modo' zeker niet het favoriete nummer van Loscil is). In het kader daarvan stelt deze track ook een compact muzikaal verhaal tentoon: dat van een weggevaagde interactie tussen de input van verschillende partijen.

Een mooie basloop met winderige kenmerken en een voorzichtig sluimerende synthgolf verzorgen de warme achtergrond. Het kabbelend, klaterend en druppelend geklak dat als poliritmisch spel dienst doet, geeft 'Modo' een onaardse drive. Voorzichtige wijzigingen in patronen en hier en daar wat verder wegglijdende ritmen geven dit nummer de nodige dynamische diepgang. Toch valt het bedwelmende effect van het vaste klanktapijt moeilijk te negeren. Zo benadert dit nummer in zijn ogenschijnlijke kalmte toch een bevreemdend, enigszins onrustig gevoel. Woorden reiken lang niet zo ver als deze muziek; overbodig om dus er nog meer over te vertellen. Misschien nog één luistertip: probeer 'Mode' (en heel deze plaat overigens) eens uit met de volumeknop bijna gesloten en helemaal open. Ambient dient inderdaad om te beleven en in mindere mate te beluisteren.

Meer over Loscil


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.