Lou Reed heeft een bijzondere carrière achter zich. Van in zijn Velvet Underground periode ('60) tot nu heeft hij legendarische en tegelijk geniale songs op de wereld en de plaat gezet, afgewisseld met mindere episodes. De eigen duistere stijl met diep stemgeluid (een combinatie van spreken en zingen) zijn typerend voor de man. De songs zijn ondersteund door een eenvoudig akkoordenschema en strakke ritmesectie. Al deze eigenheden van Lou Reed zijn nu samen gebracht op deze unieke dubbel cd.
De meester heeft deze cd volledig zelf samengesteld. In de studio werden massa's mastertapes opnieuw beluisterd, hermixt, geremasterd en indien nodig bijgewerkt. De samenstelling door de artiest zelf vormt een verschil met compilaties door platenfirma's samengesteld daar bij deze laatsten vaak commerciële motivaties boven de artistieke gaan.
Op deze verzameling is heel wat werk uit de Velvet Underground periode te vinden. Deze periode is de psychedelische van de heer Reed. Het is ook een tijdperk waarin Reed zonder meer vernieuwend te noemen is. Van deze groep, waar hij samen met de al even legendarisch John Cale en Nico deel van uitmaakte, staan meesterwerken als 'Sweet Jane', 'Rock 'n Roll', 'I'm Waiting for the Man' en 'Pale Blue Eyes' op de cd.
Een tweede meer romantische periode brak aan in de jaren '70. Uit die periode komen ook de grootste klassiekers van Lou Reed. 'Walk on the Wild Side', 'Vicious', 'Perfect Day' en 'Satellite of Love', afkomstig uit zijn meesterwerk 'Transformer' uit 1972 (mee geproduced door David Bowie), komen terecht ruim aan bod op deze verzamelaar.
Met songs als 'Berlin', 'Caroline Says II', 'Heroin', 'Coney Island Baby' en 'Dirty BLVD.' zorgt Lou Reed voor de volledigheid in zijn repertoire. Vooral deze laatste is een voorbeeld uit de zuivere rock periode die o.a. op zijn concept cd 'New York' aan de wereld werd getoond.Wat de man bezielt heeft om niets uit 'Songs for Drella', zijn samen met John Cale gemaakte ode aan Andy Warhol, op deze verzamelaar te zetten, is totaal onduidelijk. Hiermee zorgt de samensteller voor een leemte die de compilatie onvolledig maakt.
'NYC man' is als de meester zelf. Hij is vaak geniaal maar vaak ook wisselend van kwaliteit.. Zijn chaotische geest golft door deze cd. Elke chronologie en structuur ontbreekt. Net als met Lou Reed is een haat-liefdeverhouding met deze verzamelaar best te begrijpen.

Meer over Lou Reed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.