Deze uitgave is het vierde en laatste volume uit de terecht hoog aangeprezen integrale opname die de Engelse pianist Paul Lewis van Beethovens pianosonates maakte bij het Franse label Harmonia Mundi. Deze laatste drie cd'tjes stellen drie vroege sonates voor (de drie sonates opus 10), vier uit Beethovens middelste periode (de 'Pastorale' opus 28, de twee sonates opus 49 en de 'Les Adieux' opus 81a) en Beethovens drie laatste sonates met opusnummers 109, 110 en 111. Dit zorgt voor een gevarieerde uitgave, met bijvoorbeeld de classicistische, op Haydniaanse leest geschoeide sonates opus 49 (uit de periode 1796-1798 maar pas later uitgegeven) naast werken als de vooruitstrevende, rapsodische sonate opus 109.

De grote kwaliteit die Lewis' vorige opnames (HMC 901902, 901903 en 901906) al hadden wordt ook hier geëvenaard en het is een waar plezier om een cd als deze met een interpretatie die steeds logisch en natuurlijk klinkt te beluisteren. Nergens laat Paul Lewis zich vangen in maniërismes: zijn 'pianissimo' dynamiek klinkt gewoon alsof Beethovens muziek die afdwingt, niet alsof het de pianist is die zich wil bewijzen. En de finale van opus 10 nummer 2 bijvoorbeeld is een virtuoos hoogstandje, niet gespeend van een flinke dosis muzikale humor wanneer Lewis de luisteraar enkele keren op het verkeerde been zet. Een aandachtige beluistering levert keer op keer een weelde aan details op, niet in de laatste plaats omwille van de zorg en doordachtheid waarmee Lewis' elke noot neerzet, in welk tempo of welk muzikale atmosfeer dan ook.

Paul Lewis musiceert met een gezond gevoel voor dramatiek en speelt met het onverwachte in Beethovens sonates, zoals in de c mineur sonate opus 10/1 of de sonate opus 111, maar elk theatraal effect voelt ongedwongen aan, alsof Lewis ons, de luisteraar, ervan wil overtuigen dat Beethovens muziek onmogelijk op een andere manier uitgevoerd kan worden. Zijn kunde als muzikant en het gevoel dat hij voor deze muziek tentoon spreidt is, net zoals op de vorige cd's het duidelijkst in de bescheiden, pretentieloze elegantie die hij melodieën als die van het trage deel van de 'Pastorale' sonate durft mee te geven.

Als afsluiter van een integrale Beethoven opname die deze muziek eerlijk en natuurlijk ten gehore bracht, stelt deze laatste uitgave alles behalve teleur. Paul Lewis bewijst zonder meer dat hij een van de grootste pianisten van dit moment is...

Meer over Ludwig van Beethoven


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.