Machine Head is een legende. Het geluid en de uitvoering van de songs op hun debuut 'Burn My Eyes' veranderde het aanzicht van metal voorgoed. De band lag willens nillens mee aan de wieg van de nu-metal, maar wist door haar loeiharde songs een bijzonder breed publiek aan te spreken. Charismatisch frontman Robb Flynn was daar zeker debet aan.
En vervolgens zakte de band steeds verder weg in de vergetelheid. Aangespoord door de platenfirma begon Machine Head meer een popband dan een metalband te worden. De mainstream moest bereikt worden, maar dat gebeurde door flutplaten als 'The Burning Red' en 'Supercharger'. Die waren goed op zich, maar niet waardig voor Machine Head. Nadat de deal met Roadrunner afliep en de band de touwtjes opnieuw in eigen handen had slaan ze onverbiddelijk toe. 'Through the Ashes of Empires' is een loeier van begin tot eind. Machine Head heeft opnieuw de solo's ontdekt en da's voor een groot gedeelte te wijten aan nieuwe gitarist Phil Demmel. Zijn licht geĆÆmproviseerde solo's bevatten bijzonder veel 'soul', voorzover een metalplaat die ziel nodig heeft. Drummer Dave McClain mept als vanouds stevig door, maar het is vooral de getormenteerd ruige zang van Robb Flynn die de show steelt. Links en rechts zingt hij weliswaar melodieus, maar het ruige is voor negenennegentig procent terug. Een evolutie die alleen maar valt toe te juichen. De eigen productie en mix door Colin Richardson geven 'Through the Ashes of Empires' de juiste 'feel' en het nodige live-gevoel wat het legendarische debuut 'Burn My Eyes' ook had. Er staan geen vullertjes op deze schijf en zo hoort het. De nummers zijn niet langer op radioformaat (rond de drie minuten) maar gaan geregeld over de vijf minuten. 'Imperium' opent dit festijn met hetzelfde enthousiasme als oud werk 'Davidian' of 'Ten Ton Hammer'. Het volstrekt unieke geluid van Machine Head (vaak gekopieerd maar nooit geĆ«venaard) en de sublieme uitvoering bewijzen dat Machine Head een topper is.
Natuurlijk heeft Machine Head in al die jaren steeds meer concurrentie gekregen. Nochtans is het niet moeilijk om te geloven dat de band door 'Through the Ashes of Empires' opnieuw haar rechtmatige plaats aan de top mag innemen.

Meer over Machine Head


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.