Het is in de herfst van 2000 dat in Pori (Finland) uit de assen van de band Carlos de Magyar Posse verrijst. In 2006 verscheen van deze band het derde album 'Random Avenger' waarop de groep een gevaarlijk spelletje speelt, lopend op een slap koord tussen artistiek ernstig en kitscherig. Gelukkig weet de groep de balans te bewaren.

Met een voorkeur voor heldere klanken van gitaren, viool, piano en andere keyboards klinkt de overwegend instrumentale muziek van de Magyar Posse heel open en toegankelijk. Door het stapelen van lijntjes wordt het de luisteraar ook niet echt moeilijk gemaakt, temeer daar de melodieën steeds overzichtelijk en eenvoudig gehouden worden. Toch vermijdt de groep korte en onbenullige riedeltjes, een bewijs van muzikale ambitie dat ook op andere vlakken te bespeuren is. Door geregeld te werken met maatwisselingen en asymmetrische maatsoorten krijgen de verschillende thema's een soms onvoorspelbare duur, zonder dat het geheel vergezocht gaat klinken. Ook structureel loopt de Magyar Posse exact tussen toegankelijk en complex: de tracks bouwen niet in een beweging op naar een climax, maar nemen af en toe een bocht, veranderen van riff of schakelen even terug.

Het zoeken van de balans tussen sérieux en campachtig amusement is vooral goed te horen in de contrasten die op dit album te horen zijn. Zo komt het symfonisch bombast in zicht wanneer er qua opbouw wat meer doorgetrokken wordt, terwijl op andere momenten ('Black Procession') de muziek breed filmisch mag zijn. De ronddraaiende en repetitieve keyboards van 'Sudden Death' knipogen vaag naar Mike Oldfield en de combinatie van orgel en tekstloze stemmen flirten met lounge- en filmmuziek uit de jaren '70. Het foute van deze nostalgische terugblikken wordt echter gecounterd door de postrock-achtige opbouw. Vooral met de zoevende gitaartremolo's en de breed openliggende harmonieën van het titelnummer zou de Magyar Posse zo op een alternatief rockfestival kunnen belanden. Zich daartoe beperken is voor de band echter te veel gevraagd, maar het is net in de combinatie van het muzikaal-artistieke en het relativerende dat de charme van deze Finse band ligt.

Meer over Magyar Posse


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.