Combineer de erg frèle, broze stem van Mariee Sioux met haar stralende schoonheid en men gaat sowieso voor de bijl. Een en ander heeft te maken met het overduidelijk indiaanse bloed en de gedrevenheid van deze jonge singer/songwriter. Debuut 'Faces in the Rocks' is dan ook een toonbeeld van intimiteit en mystiek, een erg mooie plaat die zonder enige overdrijving de culturele wortels van deze prille artiest in de verf zet.

Zelfs wanneer afstand wordt genomen van de indiaanse geest van dit album, is het moeilijk de mystiek rond Mariee Sioux weg te cijferen. Waar in opener 'Wizzard Flurry Home' en zijn mooi opklimmende opvolger 'Buried in Teeth' handtrom en houten fluit het karakter van de prairie nog beklemtonen, moet het merendeel van de liedjes het hier stellen met enkel akoestische gitaar en de ijle, vaak ontdubbelde zang van Sioux. Het zijn echter vooral de grillig op- en neervloeiende zanglijnen in een erg hoog register die deze muziek zo uniek en ongrijpbaar maken. Deze eigenzinnige sirene versnelt en vertraagt, verhoogt en verlaagt naar schijnbaar geheel eigen wetmatigheden. Koppel daar dan nog spirituele teksten aan en het wordt helemaal apart en vooral ook aantrekkelijk. Wat immers te denken van haast onvatbare gedachtenkronkels als "If you ring cells like bells in a garden that you plant your burdens way deep down in" ('Wild Eyes') of "So pour all of your souls like magma into the caverns / pour them all for the hauntings / cool down for the hauntings and harden for the hauntings" ('Two Tongues')? Vooral de grote tegenstrijdigheid tussen vaak imposante lyriek en de erg fragiele, onschuldige manier waarop die muzikaal wordt vormgegeven is ontzagwekkend!

Wie 'Faces in the Rocks' gewoon als een intiem singer / songwriterplaatje wil beschouwen, heeft het niet goed begrepen. Enkel al de fantasierijke illustratie als hoes verraadt dat er meer aan de hand is. Grootvader Gentle Thunder mixt allicht niet elke dag een plaat af. Mariee Sioux dompelt de luisteraar op een erg mooie, geheel niet opdringerige manier onder in haar roots met een toch haast onweerstaanbare kracht.

Meer over Mariee Sioux


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.