Het behoorlijk jonge Zweedse collectief Marionette sloeg ongeveer anderhalf jaar geleden toe met de precisie van een chirurg. De looks en sfeer mochten dan al beïnvloed zijn door de Japanse visual-kei scène, de muziek bleef voornamelijk een beenharde mix van metalcore, death metal op z'n Zweeds en nog wat subgenres, allemaal minstens even brutaal. Dat zorgde ervoor dat 'Spite' een zeer sterk album werd dat hoge ogen gooide. Nu zijn de jongens terug met opvolger 'Enemies' en het is zowaar allemaal nog een stuk beter geworden!

Er zijn twee grote verschillen met het voorgaande album: de agressie is nog meer opgetrokken maar beter gedoseerd, en de details en melodieën zijn ietsjes beter uitgewerkt. Dat zorgt ervoor dat 'Enemies' als geheel beter gebalanceerd klinkt en daardoor dus ook een stuk dodelijker wordt dan de voorganger. Immers, een luisteraar moet al een sterk gestel hebben om de brute opener 'The Swine' te overleven: een barrage aan drumroffels begeleidt een lawine aan mokerriffs, allemaal behoorlijk trefzeker en swingend. 'The Silver Spoon' gaat op dat élan verder en het eerste echte verschil hoort men pas bij 'Antropomorphism'. Hier wordt hoorbaar dat de toetsenpartijen een iets grotere rol toebedeeld kregen in de productie en dat maakt het geheel beter verteerbaar, ondanks de steviger inslag. Wat ook opvalt, is dat de jongens productioneel er deze keer voor kozen om de totaalklank niet volledig dicht te smeren, maar juist ruimte laten zodat de muziek kan ademen. Een goeie keuze, want zo ontdekt een mens geregeld nieuwe dingen en hoeft men niet door de barrage van riffs te worstelen. Zoals het hoort, bevat dit album geen echte uitschieters, maar blijft de kwaliteit over de hele lijn behouden en weten de heren op tijd en stond iets nieuws en verfrissend toe te voegen. Dat kan gaan van subtiele geluidseffecten tot atypische gitaarpartijen of wat tegendraadse drumstukken, maar aan het eind van de rit blijft het plaatje nagenoeg perfect kloppen.

Marionette komt, ziet en overwint met 'Enemies'. Met een frisse en onbezoedelde kijk op het geheel 'metal' weten zij met iets sterk af te komen en laten zij zich niet van de wijs brengen door genreconventies. Nu blijft alleen de vraag of en hoe ze deze schijf gaan overtreffen...

Meer over Marionette


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.